Przepis z "Kuchni Polskiej dania regionalne" H. Szymanderskiej, tym razem jest to propozycja z regionu Kurpie.
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
- sok i otarta skórka z cytryny
- 600 g cukru
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkow
- po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
- dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę
- wyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty
- dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut
- kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się
- wynosimy w chłodne, ciemne miejsce
Smacznego;)
Czegoś takiego właśnie szukałam...:)
OdpowiedzUsuńTo bardzo mi miło, są pyszne, jedej słoiczek uaprcie się nie zassał i je zjedliśmy.... pycha!!!
UsuńPiękne słoiki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię na słodko.
Dodaję jeszcze imbir.
Dziękuję, fajny pomysł z tym imbirem;)
Usuńfajna, bo z octem nie lubię
OdpowiedzUsuńJedna i druga pyszna, a ta słodziutka i ciekawa, polecam!
UsuńChyba najwyższy czas zabrać się za robienie dyni! :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Koniecznie, sezon dyniowy rozpoczęty;) Pozdrawiam!
Usuńachh jakbym chciała załapać się na taki słoiczek:D
OdpowiedzUsuńhmm.... jest pyszniutka;)
UsuńFajny przepis! skorzystam :}
OdpowiedzUsuńI już wypróbowany, jeden słoiczek już zjedlimy, napewno go uzupełnię!
UsuńEwa To jest rewelacja! Biorę ten przepis w ciemno:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOj robię, robię:) właśnie czeka na mnie dynia ponad 6kg...:D a w occie nie przepadam, a taką na słodko... placek na zimno z galaretką i dynią..:)
OdpowiedzUsuńA ile potrzebujemy wody na te 600g cukru?
OdpowiedzUsuńKupiłam od jednek pani dynię gdzie są kawałki skórki pigwy i plastry cytryny.Pyszna jest w smaku,niestety pani nie chce podzielić się przepisem.Może ktoś ma taki przepis to będę wdzięczna.
OdpowiedzUsuń