logo

czwartek, 24 stycznia 2013

Otrębowe kruche ciasto z porzeczkami

Ostatnio dość często muszę piec ciasta na pół godziny przed przyjściem gości - takich spontanicznie zapowiedzianych przez mojego M.  - oczywiście wiedział szybciej, ale zapomniał mi powiedzieć;)
Mogłabym się nie przejmować i napilibyśmy się poprostu herbaty czy kawy zagryzając orzeszkami, ale Każdy z nich jak i M. czeka na ciacho.


Wspominałam przy okazji wypieku tego kruchego, że mam popsutą wagę - nic się nie zmieniło w tej kwestii - tak więc przepis i miary składników będą na szklanki.




Składniki na formę do tarty:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szklanka otręb pszennych
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mrożonych czarnych porzeczek
  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • cukier perlisty do posypania

Przygotowanie:
  • z mąki, otręb,soli, cukru i masła zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty
  • posmarować dżemem, posypać porzeczkami i cukrem perlistym - około 1/2 szklanki i migdałami
  • wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - piec około 20-25 minut
  • przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem - ja tego nie robiłam, ale M. tak - bo porzeczki były dla niego za kwaśne



Smacznego;)

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam porzeczki, jeszcze w połączeniu z takim spodem, muszą smakować cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie bombowo i pysznie;) Taka szybciutka wersja pleśniaka bez bezy i warstwy z kakao;)

      Usuń
  2. Ciacho cudowne, takie owocowe ciasta teraz, zimą chodzą mi po głowie coraz częściej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dużo owoców zamkniętych za szkłem i dużo zamrożonych, więc kombinuję ile się da;)

      Usuń
  3. wpraszam się na kawke i to ciasto *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho! jeśli takie ciasta podajesz dla niezapowiedzianych gości, to ja zaglądałabym do Ciebie często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie narzekam na brak niezapowiedzianych gości, zresztą ciacho jest u mnie często w domu, mam 2 łasuchów:)

      Usuń
  5. Przepis super! Ja np, wole kiedy przepis jest na szklanki i łyżki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja prowadząc bloga nauczylam się używaqć wagi, bo tak faktycznie dodawałam wszystko na szklanki łyżki:) Pomyślę o tym, Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Tarta wygląda pysznie :)
    Mi też się zdarza robić jakiś deser na szybko dla niezapowiedzianych gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Musi też pewnie dobrze smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zimowa sceneria do letniego ciasta, niesamowite zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciacho, goście pewnie byli zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
  10. smaczna i zdrowa tarta , pycha !

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepuszczę temu ciastu i na pewno je zrobię, jest fantastyczne, Ewcia! :O ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciasta uwielbiam! Twoje wygląda obłędnie, zrobię je dobrze?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ile trzeba świeżych porzeczek? Więcej niż szklankę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...