Mogłabym się nie przejmować i napilibyśmy się poprostu herbaty czy kawy zagryzając orzeszkami, ale Każdy z nich jak i M. czeka na ciacho.
Wspominałam przy okazji wypieku tego kruchego, że mam popsutą wagę - nic się nie zmieniło w tej kwestii - tak więc przepis i miary składników będą na szklanki.
Składniki na formę do tarty:
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka otręb pszennych
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mrożonych czarnych porzeczek
- 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- cukier perlisty do posypania
Przygotowanie:
- z mąki, otręb,soli, cukru i masła zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty
- posmarować dżemem, posypać porzeczkami i cukrem perlistym - około 1/2 szklanki i migdałami
- wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - piec około 20-25 minut
- przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem - ja tego nie robiłam, ale M. tak - bo porzeczki były dla niego za kwaśne
Smacznego;)
Uwielbiam porzeczki, jeszcze w połączeniu z takim spodem, muszą smakować cudownie!
OdpowiedzUsuńDla mnie bombowo i pysznie;) Taka szybciutka wersja pleśniaka bez bezy i warstwy z kakao;)
Usuńkusisz, kusisz niesłychanie!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, w końcu Ewa mam na imię:)
UsuńCiacho cudowne, takie owocowe ciasta teraz, zimą chodzą mi po głowie coraz częściej :)
OdpowiedzUsuńMam dużo owoców zamkniętych za szkłem i dużo zamrożonych, więc kombinuję ile się da;)
Usuńwpraszam się na kawke i to ciasto *.*
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:) Zapraszam!
UsuńWspaniałe ciacho! jeśli takie ciasta podajesz dla niezapowiedzianych gości, to ja zaglądałabym do Ciebie często :)
OdpowiedzUsuńNie narzekam na brak niezapowiedzianych gości, zresztą ciacho jest u mnie często w domu, mam 2 łasuchów:)
UsuńPysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWSPANIAŁE!
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę:)
UsuńPrzepis super! Ja np, wole kiedy przepis jest na szklanki i łyżki :)))
OdpowiedzUsuńJa prowadząc bloga nauczylam się używaqć wagi, bo tak faktycznie dodawałam wszystko na szklanki łyżki:) Pomyślę o tym, Pozdrawiam!
UsuńTarta wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMi też się zdarza robić jakiś deser na szybko dla niezapowiedzianych gości ;)
Brenia, takie ciasta, desery na szybko są najlepsze!
UsuńEwo, smakowite ciacho!:)
OdpowiedzUsuńMajanka, dziękuję!
UsuńWygląda obłędnie! Musi też pewnie dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, zniknęło... ekspresowo!
UsuńAle kusisz kusicielko:)
OdpowiedzUsuń:) Muszę je powtórzyć!
UsuńZimowa sceneria do letniego ciasta, niesamowite zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńCudowne ciacho, goście pewnie byli zachwyceni!
OdpowiedzUsuńBYli, w kilka minut je...zjedli:)
Usuńsmaczna i zdrowa tarta , pycha !
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:)
UsuńNie przepuszczę temu ciastu i na pewno je zrobię, jest fantastyczne, Ewcia! :O ;*
OdpowiedzUsuńMiło mi Kasiu:)
UsuńTakie ciasta uwielbiam! Twoje wygląda obłędnie, zrobię je dobrze?:)
OdpowiedzUsuńPewnie, będzie mi bardzo miło:)
UsuńA ile trzeba świeżych porzeczek? Więcej niż szklankę? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń