logo

niedziela, 13 lipca 2014

Dżem z poziomek i truskawek z wanilią

Poziomkowo-truskawkowe LoVe z uroczymi ziarenkami wanilii zdobyło nasze serca od pierwszej łyżeczki a dokładniej od pierwszej chwili, kiedy w domu zapachniało poziomkami....
W dniu kiedy je zerwałam - nie mogłam się ich nawąchać - takie maleńkie owoce, a tyle zapachu i smaku - istne szaleństwo jak w przyrodzie można się wyróżnić, zupełnie jak w ludzkim świecie... ale dziś nie o tym i nie tu - na kulinarnym blogu ;)


Do tej pory poziomki jadłam tylko na świeżo, chciałam jednak choć kilka mini słoiczków mieć na specjalne okazje, na magiczne spotkania czy do konkretnych celów - żeby sprawić Komuś mega przyjemność w najzimniejszy, najbardziej śnieżny dzień zimy ;)



Składniki:
  • około 400 g poziomek
  • 100 g truskawek
  • 200 g cukru trzcinowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • około 100 ml wody

Przygotowanie:
  • poziomki i truskawki umyć, zostawić, żeby troszkę obeschły
  • wyłuskać ziarenka z laski waniliowej (pozostałość nie wyrzucać, tylko dołożyć do słoiczka z cukrem waniliowym własnej roboty), dodać do cukru trzcinowego, dokładnie ze sobą wymieszać
  • truskawki pokroić na małe kawałeczki, umieścić w garnku z grubym dnem, zacząć delikatnie podsmażać - uważając, żeby się nie przypaliły
  • kiedy truskawki będą już "rozgotowane", dodać poziomki, podlać całość woda i delikatnie wymieszać, gotować około 20-25 minut co jakiś czas mieszając do porządanej konsystencji
  •  nałożyć gorące do słoików, porządnie zakręcić odstawić do wystygnięcia             

Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Ciekawe z tym dodatkiem wanilli;) Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...