logo

wtorek, 29 listopada 2011

Gołąbki z ryżem

Przez ostatnich kilka dni, choć oczywiście codziennie gotowałam, to nie miałam czasu, żeby tu nawet zajrzeć, a co dopiero napisać.

Jednak dzisiejsze gołąbki byly tak pyszne, że musiałam zrobić zdjęcie i zamieścić przepis.




Składniki na około 30 sztuk:

  • duża główka kapusty
  • 1 kg ryżu białego
  • 2 kg mięsa mieszanego - wołowe,wieprzowe, drobiowe
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • przecier pomidorowy - swojej roboty 
  • masło do podsmażenia cebuli


Sposób przygotowania:
  • ryż zalewamy wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
  • z kapusty wycinamy kłąb i wkładamy do wrzącej wody, odcinamy liść po liściu - muszą być na tyle sparzone i miękkie, żeby zawijać w nie farsz. Po sparzeniu już całej główki ścinamy zgrubienie na każdym liściu.
  • cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, pod sam koniec dodajemy rozgniecione ząbki czosnku 
  • w misce mieszamy ugotowany, lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku.
  • układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki, najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze, farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania
  • układamy gołąbki warstwowo w naczyniu żaroodpornym i podlewamy do 2/3 wysokości bulionem warzywnym i przykrywamy
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180-200 stopni z termoobiegiem na 30 minut, po tym czasie otwieram naczynie i dolewam prawie do pełna przecier pomidorowy ( przetarte na gorąco pomidory z dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i oregano), duszę kolejne 30 minut i gołąbki gotowe.






W moim domu rodzinnym Mama zawsze dusi gołąbi z koncentratem pomidorowym - przez co choć gołąbki w smaku są pyszne, to jak dla mnie sos jest za kwaśny i kapusta nie jest taka delikatna, dlatego ja odkąd robię swoje przeciery pomidorowe - nie używam koncentratu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...