Jednak dzisiejsze gołąbki byly tak pyszne, że musiałam zrobić zdjęcie i zamieścić przepis.
Składniki na około 30 sztuk:
- duża główka kapusty
- 1 kg ryżu białego
- 2 kg mięsa mieszanego - wołowe,wieprzowe, drobiowe
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 2 litry bulionu warzywnego
- przecier pomidorowy - swojej roboty
- masło do podsmażenia cebuli
Sposób przygotowania:
- ryż zalewamy wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
- z kapusty wycinamy kłąb i wkładamy do wrzącej wody, odcinamy liść po liściu - muszą być na tyle sparzone i miękkie, żeby zawijać w nie farsz. Po sparzeniu już całej główki ścinamy zgrubienie na każdym liściu.
- cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła, pod sam koniec dodajemy rozgniecione ząbki czosnku
- w misce mieszamy ugotowany, lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku.
- układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki, najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze, farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania
- układamy gołąbki warstwowo w naczyniu żaroodpornym i podlewamy do 2/3 wysokości bulionem warzywnym i przykrywamy
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180-200 stopni z termoobiegiem na 30 minut, po tym czasie otwieram naczynie i dolewam prawie do pełna przecier pomidorowy ( przetarte na gorąco pomidory z dodatkiem świeżej bazylii, czosnku i oregano), duszę kolejne 30 minut i gołąbki gotowe.
W moim domu rodzinnym Mama zawsze dusi gołąbi z koncentratem pomidorowym - przez co choć gołąbki w smaku są pyszne, to jak dla mnie sos jest za kwaśny i kapusta nie jest taka delikatna, dlatego ja odkąd robię swoje przeciery pomidorowe - nie używam koncentratu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!