logo

czwartek, 24 listopada 2011

Zupa ogórkowa

Myślałam, że dziś już nic nie napiszę, bo mam dośc dużo pracy i ważne spotkanie popołudniu, ale jak widać, wyrobiłam się.
Na szczęście w niedzielę jedziemy do Mamy i tam naładuję akumulatory na jakiś czas. Już nie mogę się doczekać:)

Tymczasem na kuchni słychać bulgotanie zupy ogórkowej, ręce jeszcze mi pachną po tarkowaniu kwaszonych smakołyków:)




Składniki na 3 l zupy:
  •  1 całe udo z kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 5-6 kiszonych ogórków
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - opcjonalnie
  • liść laurowy, ziele angielski, pieprz
  • sól, pieprz mielony 



    Przygotowanie:
    • mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy, zbieramy powstałą "brzydką pianę" ( nie będę pisać jak to sie fachowo nazywa, bo brzmi to strasznie)
    • dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele, pieprz
    • startą marchew, pietruszkę i seler dodajemy w momencie, gdy ziemniaki są już ugotowane
    • czekamy aż warzywa będą miękkie, wyjmujemy mięso i dodajemy starte ogórki
    • obieramy ugotowane mięso z kości i innych niejadalnych elementów, dodajemy do zupki, gotujemy jeszcze  z 15-20 minut
    • przyprawiamy do smaku i jak troszkę ostygnie dodajemy jogurt bądź śmietanę dla smakoszy tego dodatku, musimy uważać, żeby nam się nie zważyło, dlatego odlewamy trochę zupy, dodajemy jogurt bądź śmietanę z odrobiną soli i tak wymieszaną już zahartowaną porcję wlewamy do garnka, można też dodać dopiero każdemu do talerza, mój mąż woli zupy bez zabielania, pomimo, że uwielbia śmietanę prawie do wszystkiego:)




    3 komentarze:

    1. Byłyśmy, widziałyśmy, zjadłyśmy była wyśmienita:)
      Polecamy przepis:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak zwykle rewelacja. Tym razem nawet zostało trochę dla mnie! Ogórkowa przepyszna! Dziękuję!

      OdpowiedzUsuń
    3. Co tu taka cisza? :)) Czekam na jakiś wypiek :))

      Pozdrowionka :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny!

    Drukowanie przepisu

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...