Na szczęście w niedzielę jedziemy do Mamy i tam naładuję akumulatory na jakiś czas. Już nie mogę się doczekać:)
Tymczasem na kuchni słychać bulgotanie zupy ogórkowej, ręce jeszcze mi pachną po tarkowaniu kwaszonych smakołyków:)
Składniki na 3 l zupy:
- 1 całe udo z kurczaka
- 4 średnie ziemniaki
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 5-6 kiszonych ogórków
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - opcjonalnie
- liść laurowy, ziele angielski, pieprz
- sól, pieprz mielony
- mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy, zbieramy powstałą "brzydką pianę" ( nie będę pisać jak to sie fachowo nazywa, bo brzmi to strasznie)
- dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele, pieprz
- startą marchew, pietruszkę i seler dodajemy w momencie, gdy ziemniaki są już ugotowane
- czekamy aż warzywa będą miękkie, wyjmujemy mięso i dodajemy starte ogórki
- obieramy ugotowane mięso z kości i innych niejadalnych elementów, dodajemy do zupki, gotujemy jeszcze z 15-20 minut
- przyprawiamy do smaku i jak troszkę ostygnie dodajemy jogurt bądź śmietanę dla smakoszy tego dodatku, musimy uważać, żeby nam się nie zważyło, dlatego odlewamy trochę zupy, dodajemy jogurt bądź śmietanę z odrobiną soli i tak wymieszaną już zahartowaną porcję wlewamy do garnka, można też dodać dopiero każdemu do talerza, mój mąż woli zupy bez zabielania, pomimo, że uwielbia śmietanę prawie do wszystkiego:)
Byłyśmy, widziałyśmy, zjadłyśmy była wyśmienita:)
OdpowiedzUsuńPolecamy przepis:)
Jak zwykle rewelacja. Tym razem nawet zostało trochę dla mnie! Ogórkowa przepyszna! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńCo tu taka cisza? :)) Czekam na jakiś wypiek :))
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)