logo

środa, 30 listopada 2011

Naleśniki

Uwielbiam robić naleśniki, może dlatego, że już po upieczeniu można wykonać z nich wariacje smakowe dla każdego:)
U mnie w domku uwielbiają takie prosto z patelni z cukrem, syropem klonowym albo ulubionym dżemem. Są cieniutkie, delikatne, pachną wanilią. Prosto z partelni aż chrupiące, co tu dużo będę pisać - są pyszne i już:)



Składniki na około 30-35 sztuk:
  • 1 l mleka
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 3 jajka
  • szklanka oleju
  • 2 łyżki cukru wanilliowego (ja już od lat używam swojej roboty cukru waniliowego, przepis podam w  następnym poście)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:
  • jajka i mleko umieszczam w misce, miksuję do połączenia się i dodaję olej
  • następnie szczypta soli, cukier waniliowy i mąka
  • na rozgrzaną patelnię ze średnio ustawionym ogniem-ciepłem wylewam porcję ciasta i smaże z obu stron po około 1,5 - 2 minuty ( w zależności od możliwości kuchenki)




Podaję jak pisałam wyżej - same, z dżemami, syropem klonowym, świetnie pasuje tu nutella z bananami - wersja na mega słodko, z twarogiem (wcześniej utartym z żółtkiem i cukrem waniliowym), jak Kto lubi,

Smaczego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...