U mnie w domku uwielbiają takie prosto z patelni z cukrem, syropem klonowym albo ulubionym dżemem. Są cieniutkie, delikatne, pachną wanilią. Prosto z partelni aż chrupiące, co tu dużo będę pisać - są pyszne i już:)
Składniki na około 30-35 sztuk:
- 1 l mleka
- 0,5 kg mąki tortowej
- 3 jajka
- szklanka oleju
- 2 łyżki cukru wanilliowego (ja już od lat używam swojej roboty cukru waniliowego, przepis podam w następnym poście)
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- jajka i mleko umieszczam w misce, miksuję do połączenia się i dodaję olej
- następnie szczypta soli, cukier waniliowy i mąka
- na rozgrzaną patelnię ze średnio ustawionym ogniem-ciepłem wylewam porcję ciasta i smaże z obu stron po około 1,5 - 2 minuty ( w zależności od możliwości kuchenki)
Podaję jak pisałam wyżej - same, z dżemami, syropem klonowym, świetnie pasuje tu nutella z bananami - wersja na mega słodko, z twarogiem (wcześniej utartym z żółtkiem i cukrem waniliowym), jak Kto lubi,
Smaczego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!