Składniki na keksówkę:
- 125 g masła
- 250 g brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek przyprawy korzennej
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kawy zbożowej-Inka
- 250 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- garść pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 175 stopni, keksówkę wysmarować masłem i obsypać otrębami albo bułką tartą
- w dość szerokim garnku rozpuścić masło, dodać cukier, chwilę pogotować na małym ogniu, dodać miód, przyprawę korzenną i cynamon, wymieszać i zdjąć z ognia
- chwilę odczekać i dodawać kolejno: sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajka, wszystko energicznie zamieszać - masa się pieni i unosi w garnku, mieszając dodawać stopniowo mąkę, masę dokładnie wymieszać, żeby nie było w niej grudek, dodać orzechy (jak lubimy)
- wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 40-50 minut - piec do suchego patyczka
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia
- przekroić na pół (chyba, że nie chcemy go niczym przekładać) i posmarować ulubionym dżemem, jak dla mnie nie ma reguły jaki to będzie smak, użyłam dżemu z zielonych pomidorów, bo smakuje troszkę orientalnie i dla mnie fajnie komponuje się z piernikiem
- następnie polewamy ciasto grubą warstwą polewy czekoladowej - u mnie niezmiennie polewa z czekolady i masła - 100 g czekolady, 50 g masła
- wierzch piernika posypałam połówkami suszonej żurawiny
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!