Komopot z suszu:
- 5-7 plastrów suszonych jabłek
- 3 gruszki wędzone lub suszone
- 15 najlepiej wędzonych śliwek z pestką
- 5 moreli
- 3 łyżki miodu lub brązowgo cukru
- woda
do dużego garnka wsypać owoce i zalać zimną wodą, na małym ogniu gotować około 45-60 minut i wyłączyć, aby naciągnął smakiem ( ja wstawiam kompot zawsze z rana w dniu Wigilii), dosłodzić do smaku.
Kompot z winem:
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- laska wanilii
- 4 figi
- garść rodzynek
- garść suszonych śliwek
- woda
wsypać owoce, zalać winem i na początek 2 szklankami wody, gotować na małym ogniu około 45 minut, wyłączyć i w razie potrzeby dolać wody, żeby nie był tak mocny ;)
Muszę zapytać mamę jak robi swój kompot, sama jeszcze nie miałam okazji przygotować, ale wiem już gdzie szukać przepisu:)
OdpowiedzUsuń