logo

wtorek, 27 grudnia 2011

Sernik - idealnie waniliowy, idealnie gładki z polewą adwokat i migdałami

Dopiero dziś i dopiero 0 tej porze mam siłę napisać o przepysznym serniku - zjedzony najszybciej ze wszystkich świątecznych wypieków a wspominany co chwilkę - powtórka będzie na Sylwestra na życzenie rodzinki :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, jednak delikatnie Go zmodyfikowałam i dopracowałam według swojego podniebienia;)








Składniki na małą tortownicę albo blaszkę 22 x 33:

  • 1 kg tlustego twarogu ( ja używam President - tłusty, jest już zmielony)
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g cukru pudru z wanilią ( gotowy produkt firmy Diamant)
  • 3 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietany kremówki 36%


Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • twaróg, mąkę i cukier umieścić w misie i miksować na średnich obrotach  na gładką masę
  • dodawać po 1 jajku i miksować każde po 30 sekund
  • dodać śmietankę kremówkę i zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach
  • wylać do przygotowanej formy - wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
  • piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmiejszyć do 120 stopni i piec kolejną 1 godzinę i 40 minut ( środek może być delikatnie luźniejszy)
  • wystawić na kratkę, odtudzić i wstawić na całą noc do lodówki)
Polewa z adwokata:
  • 60 ml adwokata
  • 60 ml śmietany kremówki 36% 
  • 100 g białej czekolady
Umieścić śmietankę w garnku, zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić adwokat i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady, delikatnie ostudzoną polewę wyłożyć na sernik i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.





Smacznego


9 komentarzy:

  1. To nie jest sernik idealny Asi z Kwestii smaku? :) Przynajmniej wydaje mi się identyczny :) Robiłam go już wiele razy, ale bez takiej polewy. Był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dopisałam źródło, dobrze, że mi przypomniałaś :) Ale moja modyfikacja na obowiązkowe 100 g cukru pudru z wanilią i już sprawdzony od lat ser President i ta polewa... zmieniają ten sernik, jak dla mnie na jeszcze lepszy;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta polewa brzmi bardzo ciekawie, muszę wypróbować :) Ja aż tak bardzo nie szaleję za advocatem, ale w połączeniu z migdałami i białą czekoladą może to być coś pysznego... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Advokat spełnia w tej polewie rolę konkretnego smaku - sama polewa z białej czekolady i kremówki bylaby mega słodka, a tak ma "charakter" i w połączeniu z chrupiącymi płatkami migdałów wspaniale współgra z delikatnym, aksamitnym sernikiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszy sernik jak w życiu jadłam. rozpływa się w ustach. :)

      Usuń
    2. najlepszy sernik jak w życiu jadłam. rozpływa się w ustach :)

      Usuń
  5. obłędny ten Twój serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepszy sernik jaki jadlam i polecam wszystkim! Robi furrore !! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepszy jaki robilam, robi furrore u wszystkich !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...