Przepis na 4 sztuki:
- 1,5 kg mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 4 jajka
- 600 ml mleka
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 puszki gotowej masy makowej
- mleko do posmarowania
Przygotowanie:
- z drożdży zrobić rozczyn
- jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym
- na stolnicę albo do miski wysypać mąkę, zrobić dołek i dodać wymieszane jajka z mlekiem, sól, masło i wyrobić na miękkie ciasto, odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
- po tym czasie, wyjąć, delikatnie wyrobić przez chwilę i podzielić na 4 części
- rozwałkować każdą na około 5 mm grubości i 30 cm długości, posmarować połową jednej puszki i zwijać jak roladę, ułożyć na blaszce slepieniem do dołu i tak przygotować pozostałe 3 części
- zostawić do podrośnięcia, następnie naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blaszki ( ja piekłam ze względu na ilość w 2 keksówkach i wyszły mi wyższe i na dużej blasze z piekarnika, stąd takie płaskie i szerokie)
- posmarować mkekiem i obficie posypać kruszonką
Kruszonka:
- 100 g masła
- 15 łyżek mąki
- 5 łyżek płatków migdałów
- 8 łyżek cukru
Wyrobić, w razie potrzeby dodać mąki lub cukru.
Piec w 180 stopniach około 35-45 minut
Smacznego:)
Ślinka mi leci jak widze ta strucle... Przekaze przepis mamie, może uda sie jej zdobić choć trochę podobną ;) Pycha...! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKasiu, postaram się upiec ją w piątek:) Pozdrawiam Kochana;)
OdpowiedzUsuńja dopiero jutro pieke. sliczna.
OdpowiedzUsuńEwcia jutro miałam piec z innego przepisy i dzięki ze dałaś swój :)
OdpowiedzUsuńJa upiekłam to cudo wczoraj, niebo w gębie. Pierwszy raz piekłam makowiec i taki sukces!
OdpowiedzUsuń