logo

środa, 28 grudnia 2011

Najlepszy makowiec - strucla drożdżowa z makiem

Na Moje Wypieki znalazłam kiedyś super przepis na struclę z powidłami śliwkowymi i odkąd ją wypróbowałam, często gości na naszym stole. Eksperymentuję tylko z nadzieniem i są to najczęściej ulubione dżemy, twaróg na słodko, cukier kryształ wymieszany z kakao czy gotowa masa makowa.



Przepis na 4 sztuki:

  • 1,5 kg mąki
  • 40 g drożdży świeżych
  • 4 jajka
  • 600 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 puszki gotowej masy makowej
  • mleko do posmarowania

Przygotowanie:
  • z drożdży zrobić rozczyn
  • jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym
  • na stolnicę albo do miski wysypać mąkę, zrobić dołek i dodać wymieszane jajka z mlekiem, sól, masło i wyrobić na miękkie ciasto, odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
  • po tym czasie, wyjąć, delikatnie wyrobić przez chwilę i podzielić na 4 części
  • rozwałkować każdą na około 5 mm grubości i 30 cm długości, posmarować połową jednej puszki i zwijać jak roladę, ułożyć na blaszce slepieniem do dołu i tak przygotować pozostałe 3 części
  • zostawić do podrośnięcia, następnie naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blaszki ( ja piekłam ze względu na ilość w 2 keksówkach i wyszły mi wyższe i na dużej blasze z piekarnika, stąd takie płaskie i szerokie)
  • posmarować mkekiem i obficie posypać kruszonką
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 15 łyżek mąki
  • 5 łyżek płatków migdałów
  • 8 łyżek cukru
Wyrobić, w razie potrzeby dodać mąki lub cukru.

Piec w 180 stopniach około 35-45 minut





Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Ślinka mi leci jak widze ta strucle... Przekaze przepis mamie, może uda sie jej zdobić choć trochę podobną ;) Pycha...! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, postaram się upiec ją w piątek:) Pozdrawiam Kochana;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dopiero jutro pieke. sliczna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewcia jutro miałam piec z innego przepisy i dzięki ze dałaś swój :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja upiekłam to cudo wczoraj, niebo w gębie. Pierwszy raz piekłam makowiec i taki sukces!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...