logo

piątek, 23 grudnia 2011

Śledzie w oleju z cytryną na Święta

Jest to bardzo dobry przepis dla niejadków śledzi solonych - sama do takich należę i choćby nie wiem jak przygotowane.... dla mnie nie zjadliwe.
Odkryłam, że śledź marynowany jest tak delikatny, że idealnie współgra z olejem i cebulką i tworzy wyśmienitego śledzika w oleju.



Składniki:
  • 4 płaty śledzi marynowanych (podwójne)
  • 3 cebule
  • 5-6 ogórków kiszonych albo konserwowych
  • pieprz - najlepiej z młynka, świeżo zmielony
  • 1 cytryna
  • olej

Przygotowanie:
  • śledzie oddzielić od skóry i pokroić na cieniutkie paseczki (nie większe niż 0,5 cm)
  • cebulkę pokroić w najdrobniejszą kosteczkę i sparzyć
  • ogórki też bardzo drobno pokroić
  • układamy, zaczynając od śledzi, następnie pieprz, cebula, ogorki (można wymieszać ogórek i cebulkę razem, ja daję w stosunku 1:1) i tak na przemian, na wierzchu układamy wyciśnięte plasterki cytryny
  • zalewamy pomalutku olejem, tak, żeby nie bylo pęcherzyków powietrza i wstawiamy do lodówki
  • gotowe do jedzenia już po 2 godzinach, ale jak mogą, niech poleżą całą noc.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...