Odkryłam, że śledź marynowany jest tak delikatny, że idealnie współgra z olejem i cebulką i tworzy wyśmienitego śledzika w oleju.
Składniki:
- 4 płaty śledzi marynowanych (podwójne)
- 3 cebule
- 5-6 ogórków kiszonych albo konserwowych
- pieprz - najlepiej z młynka, świeżo zmielony
- 1 cytryna
- olej
Przygotowanie:
- śledzie oddzielić od skóry i pokroić na cieniutkie paseczki (nie większe niż 0,5 cm)
- cebulkę pokroić w najdrobniejszą kosteczkę i sparzyć
- ogórki też bardzo drobno pokroić
- układamy, zaczynając od śledzi, następnie pieprz, cebula, ogorki (można wymieszać ogórek i cebulkę razem, ja daję w stosunku 1:1) i tak na przemian, na wierzchu układamy wyciśnięte plasterki cytryny
- zalewamy pomalutku olejem, tak, żeby nie bylo pęcherzyków powietrza i wstawiamy do lodówki
- gotowe do jedzenia już po 2 godzinach, ale jak mogą, niech poleżą całą noc.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny!