W słoiku od m-ca zalegają płatki kukurydziane - bo przecież takie czyste "kłują " w zęby, stąd wyjęłam co nie co z szafek, rozgrzałam co trzeba, pokroiłam, rozpuściłam, wymieszałam i gotowe:)
Składniki na formę o wymiarach 15 x 20:
- 75 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki golden syrupu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki pokrojonej mlecznej czekolady
- 1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
- masło rozpuścić w garnku, dodać golden syrup i gorzką czekoladę, mieszać do całkowitego połączenia się składników i zdjąć z ognia
- wsypać słonecznik, płatki jedne i drugie, żurawinę i czekoladę, wymieszać i wyłożīć do formy, wyrównać i poczekać aż całkowicie ostygnie - minimum 3-4 godziny
(u nas po 40 minutach już było konsumowane, teraz spijamy litry wody - bo jest i chrupiące i mega słodkie; zdjęcia robione jedną ręką, bo już chcieli jeść, więc odganiałam tych moich obżarciuchów )
Smacznego:)
bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńMuszę dość często bawić się w "przemytnika", czekoladę to by zjedli całą, a tak po 2 kawałeczki batonika i głód słodkości zaspokojony, a produkty wykorzystane:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i tak apetycznie wygląda :) Spróbuj zrobić kiedyś "Rocky road" Nigelli Lawson - słodkie, pyszne, chrupiące, czekoladowe, u mnie w domu robi furorę :))
OdpowiedzUsuńNigdy tego ie robiłam - musi być pyszne, tyko tam jest duuużo czekolady, a w tym moim szybkim wymyślonym jakieś 80 g, reszta to płatki, słonecznik i żurawina.
OdpowiedzUsuńaj, widziałam je u ewy wachowicz w programie, muszą być cudowne!
OdpowiedzUsuńZ tego co kojarzę, to tam jest cukier, kakao i miód. U mnie ani jednego z tych składników nie ma;) Dzisiaj pełna improwizacja, pomysł własny, podobnie robię szyszki - rozpuszczona czekolada z golden surupem, gorzka czekolada, masło, mleko i płatki owsiane.
OdpowiedzUsuńOczywiście już zjedzone, dokończył M. jak wrócił z pracy:)