Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (pojedyńcze)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka liści sałaty lodowej
- mała kiść ciemnych winogron
- kilka truskawek - może być też pomarańcza
- 4 łyżki oliwy
- świeżo zmielona sól, świeżó zmielony pieprz kolorowy
- zioła prowansalskie
- ryż
- groszek konserwowy
- fasola czerwona konserwowa
Przygotowanie:
- piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na paski
- w misce wymieszać ocet ryżowy z sosem sojowym i zamoczyć w tym piersi z kurczaka, odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny
- sałatę porwać, dodać umyte i pokrojone owoce
- do małej miseczki wlać 2 łyżki oliwy i dodać do niej świeżo zmielony pieprz i sól, dokładnie wymieszać i polać sałatę
- na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i obsmażyć kurczak z obu stron, polewając marynatą w trakcie smażenia, na koniec posypać ziołami prowansalskimi
- ryż podgrzać i wymieszać z groszkiem i fasolą
- ułożīć na taerzy sałatkę, na to kurczaka i obok ryż
Smaczego:)
wyglada smakowicie :) wyprobuje na 100%
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na info, czy smakowało.
OdpowiedzUsuńJa jestem maniaczką sosu sojowego, ale staram się go ograniczać, bo był czas, że codzień jedliśmy w domu pałeczkami i mój M. się troszkę... przejadł :) Stąd teraz od czasuuuuu do czasuuuu gdzieś go dodaję;)
Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami. Bardzo apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuń