logo

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sernik śmietankowy z truskawkową polewą

Ten sernik upiekłam specjalnie dla Mamy, byliśmy na spóźnionym Dniu Babci.

Sernik jest delikatny, idealnie gładki, pysznie śmietankowy, w sezonie daję zawsze świeże truskawki, jak Ktoś nie lubi może wybrać polewę toffi albo czekoladową.



Mama bardzo lubi serniki, sama piecze takie tradycyjne z twarogu - z klinka, ja jeszcze nie próbowałam nawet piec takiego, nie odważyłam się, ale chcę niedługo spróbować.




Składniki na dużą tortownicę:

  • 1 kg  twarogu w wiaderku (ja od lat mam sprawdzone President)
  • 500 g mascaropne
  • 125 ml śmietany kremówki 36 %
  • 5 łyżek mąki
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g cukru pudru 
  • 5 jajek
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni
  • twaróg, serek mascarpone, mąkę i cukier i cukier puder umieścić w misie i miksować na średnich obrotach  na gładką masę
  • dodawać po 1 jajku i miksować każde po 30 sekund
  • dodać śmietankę kremówkę i zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach
  • wylać do przygotowanej formy - wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
  • piec przez 15 minut w 175 stopniach, następnie zmiejszyć do 120 stopni i piec kolejną 1 godzinę i 40 minut ( środek może być delikatnie luźniejszy)
  • wyjąć sernik z piekarnika i rozprowadzic na nim wymieszaną kwaśną śmietanę z 3 łyżkami cukru, piec kolejne 15 minut
  • upieczony sernik wystawić na kratkę, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki)

Sos truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek ( w chwili obecnej używam mrożonych)
  • 3 łyżki cukru (albo więcej, jak Ktoś lubi słodsze wydanie)

Zmiksować truskawki z cukrem, przelać do dzbanuszka i polewać bezpośrednio na talerzyku już poporcjowany sernik.



Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Aż uśmiech sam się maluje na twarzy, gdy widzi się taką fotkę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpiękniejszy jest ten talerzy kryształowy mojej Mamy, uwielbiam je - ciasto smakuje na nich podwójnie pyszniej;)

      Usuń
  2. Sto lat nie jadłam sernika, Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik i truskawki :) idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pysznie się prezentuje z tym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ubóstwiam serniki, a w szczególności Twój. Dekoracja nieziemska, trochę creepy, ale pewnie wszystko jest pyszneee :) POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciekawe jakie znaczenie creepy mam sobie wybrać:)

      Jeszcze lepszy ze świeżymi truskawkami, a to już za chwilę:)

      Usuń
  6. Cudny, a z tym sosem... po porostu rewelacja!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiękny ten sernik:) nie dziwię się, ze tak szybko zszedł :)
    oliwek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to że ładnie wygląda to jeszcze nic w porównaniu z tym jak smakuje :) sos powoduje ze sernik można jeść i jeść, a człowieka nie mdli :)

      Usuń
  8. Piękny....i naprawdę smakowicie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...