logo

wtorek, 31 stycznia 2012

Placuszki twarogowe Nigelli

Nie dawały mi spokoju te placuszki, które zrobiłam ostatnio po raz pierwszy - coś mi w nich nie pasowało. Były deliktane, pyszne, rozpływały się w ustach, ale byl maly kłopot ze smażeniem i chyba była to wina chudego twarogu.



Teraz dałam półtłusty i troszkę więcej, reszta składników bez zmian i miła niespodzianka - odchodziły od patelni bez problemu, nawet troszkę szybciej się smażyły, tak więc mam już dopracowany ten przepis i oprócz dodatków do smarowania, nic już zmieniać nie będę.



Składniki na około 20 sztuk:

  • 3 jajka - osobno żółtka i białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym
  • dodać twaróg i wymieszać go z żółtkami już na małych obrotach
  • dodać mąkę, zmisksować do połączenia się składników
  • białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do reszty składników i wymieszac do połączenia się składników
  • wykładać po łyżce na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor około minuty albo i chwilę krócej
  • zjeść same, z cukrem pudrem, dżemami, konfiturami, śmietaną, syropem klonowym, owocami ...

Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Muszą być świetne. Może nie dziś, ale na pewno jutro sprawdzę przepis w praktyce ;) Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, czekać będę jutro na informację zwrotną - jak wyszły i jak smakowały;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. piękna wieżyczka smaku !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm twarogowe muszą być pyszniutkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam twarogowe placuszki, ale najczęściej robię je "na oko". Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam dokładnie to samo. Kiedy robiłam ze zmielonym twarogiem "wiaderkowym" (3% tłuszczu) wszystko wyszło w porządku. Kiedy zrobiłam na chudym serze - musiałam wylewać na patelnię morze oleju, żeby je od niej oderwać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju nie dodawałam, ale miałam duuuży problem, na szczęście dobra łopatka uratowała wtedy sytuację, bo w smaku były równie pyszne jak te;)

      Usuń
  6. Te twarogowe placuszki warte grzechu:), ja robię placuszki z ricotty, któregoś dnia wstawię na blog, też warte pokusy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki pyszne!Zniknęły natychmiast.Następnym razem muszę zrobić podwójną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję;) Fajnie, że zasmakowały, u mnie też są już obowiązkowo raz w tygodniu i zawsze z podwójnej porcji, mąż zabiera też do pracy na 2 śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam po raz pierwszy :) Ale na pewno nie ostatni! Placuszki wygladają tak pysznie, ze dostaje slinotoku jak na nie patrze :D przepis znalazlam tydzien temu i tyle czasu nosze sie z zamiarem ich zrobienia- ale juz jutro to na 100% sprobuje :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również Witam po raz pierwszy! I mam nadzieję,że nie ostatni;) Z niecierpliwością czekam na recenzję i życzę Smacznego!:)

      Usuń
    2. Przepisałam sobie przepis wcześniej, robię placuszki i czytam: 'wykładać po łyżce na SUCHĄ patelnię...' - suchą? hmmm... a gdzie olej w przepisie? włączam komputer, czytam przepis ze stronki - patelnia ma być sucha, grama oleju w przepisie nie ma - hm... Nieco sceptycznie - smażę. I, o dziwo, odchodzą bez najmniejszego problemu! A wrażenia? Powiem tak: o kurczę! Ale dobre :D Naprawdę smaczne. Tylko domownicy zawiedzeni ilością :( Następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji :) No pycha. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Cieszę się bardzo, że smakowały i już od samego początku dostarczyły dużó wrażeń, nie tylko smakowych! Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja :) wychodzi ich na prawde 20 ? a musze oddzielać białka od żółtek czy moge połączyc razem>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, inaczej nie będą już takie delikatne i rozpływające się w ustach... a 20 sztuk wychodzi takich jak na zdjęciu, średnica białego kubka z Ikea;)

      Usuń
    2. Czyli malutkie ? : Dziękuję

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...