logo

sobota, 11 lutego 2012

Charlotte - wspólne pieczenie

Z przykrością stwierdzam, że pewna Blogerka , nawet podam Kto -Kasia  zagoniła mnie do wspólnego pieczenia szarlotki od niejakiej Hanki z gór - HEJ!!!

Wirtualnie piekły ten górski smakołyk w swoich chałupach następujące Kobity - Hej:
 KasiaPaulinaIzaEwaElaOlaKasiaJustyna-kokoshai i Ja;)


Dziękuję za wspólną zabawę - fajnie było, a szarlotka z tego przepisu jest przepyszna, upiekę ją jeszcze wiele razy, jeszcze raz  - dziękuję Kasiu za przygarnięcie do pieczenia i pozostałym dziewczynom za towarzystwo, HEJ!!!










Składniki na dużą tortownicę:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kg jabłek startych na tarce
  • cukier i cynamon do samku - dałam 1 łyżeczkę cynamonu, cukru nie dodawałam, bo miałam słodkie jabłka
  • 1/2 opakowania żelfixu 2:1, 1:1, lub 2 - 3 łyżki cukru żelującego
  • 2-3 łyżki bułki tartej




Przygotowanie:
  • z mąki, cukru pudru, Kasi, proszku do pieczenia i jajek zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
  • jabłka mieszamy z cukrem, żelfixem, cynamonem i bułką tartą
  • ciasto dzielimy na dwie części
  • rozwałkowujemy lub wygniatamy dno blaszki albo tortownicy
  • na to kładziemy jabłka
  • na górę drugą rozwałkowaną część
  • i w 175 stopniach pieczemy około 35-40 minut
  • dekorujemy na wierzchu czym nam się tylko podoba, ja posypałam cukrem pudrem
Smacznego;)






11 komentarzy:

  1. O ty wariatko jedna ,ale się uśmiałam hahahaa nawet moja mama zakrzyknęła HEJ:)))Dzięki za zabawę ,i szykuj się bo jeszcze nie raz cię zagonię HEJ:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Każda szarlotka ma w sobie coś wyjątkowego, ja lubię je wszystkie!! Pysznie wygląda!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja w mojej kurnej chacie piekłam tę szarlotkę, a nawet bardziej przaśną, bo na mące orkiszowej! To rewelacyjna szarlotka, prawda? ;) Dzięki za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za wspólną zabawę przy pieczenie takiej pysznej szarlotki, do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Może mnie też przygarniecie następnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietnie sie prezentuje .) podoba mi sie gruba warstwa cukru pudru na wierzchu. Moj synus by ja pewnie najpierw "rozpracowal" ;) Dzieki za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochane Kobity - dziękuję raz jeszcze za fajną zabawę, pyszne ciasto, które miało przyjemność wystąpić na imprezce urodzinowej synka i wszystkim bardzo smakowało HEJ!!!

    co by tu zjeść - czekam na kolejne przymusowe pieczenie, hehhe;)
    Asiek - dziękuję, ja już lubię najbardziej tą i napewno będę miała miłe wspomnienia, kiedy znowu będę ją robić;)
    Kasia - widzę, że się wyłamałaś nie serduchami, tylko wymianą mąki;)
    Pyza - do następnego - zaskoczyłaś nas;)
    Przecinkowa - już ja przypilujnę, że Cię przygarniemy;)
    karto_flana - mi też ta czapa cukru pudru się podoba, wygłąda identycznie jak czapa na moim balkonie;)

    Do następnego, Hej!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda zachęcająco:) szczególnie cukrowa kołderka

    OdpowiedzUsuń
  9. Zazdroszczę :) To ja spędzam cały dzień w pracy, a tutaj takie pyszności i wspólna zabawa. Ech...

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna ta Twoja szarlotka pod cukrową kołderką :) Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne! Zawsze się zastanawiałem, czym różni się szarlotka od jabłecznika, już wiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...