Kolejna przyprawa, która mnie zaintrygowała podczas ostatniej wizyty na szukaniu ciekawostek.
Jest to smak typowo meksykańskiej kuchni, takiej jaką kojarzę z naszej ulubionej meksykańskiej restauracji. Połowę dodałam do mięsa, połowę do sosu. Jest i ostro i smacznie, czuć serowy posmak nachos, dla mnie pysznie;)
Składniki:
- 0,5 kg mielonego z szynki
- 1 jajko
- 1 opakowanie przyprawy Secrets od Latin America Salsa de Yucatan
- 3 łyżki otręb żytnich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
- 1/2 słoiczka kncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mascarpone
- 2 szklanki wody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- mięso, połowę opakowanie przyprawy Secrets od Latin America Salsa de Yucatan, słodką paprykę, otręby i jajko umieszczamy w jednej misce, dokładnie mieszamy i wyrabiamy
- na patelni rozgrzewamy olej i formujemy kotleciki, które obsmażamy z obu stron
- na drugiej patelni wykładamy koncentrat, dodajemy wodę i chwilkę podgotowujemy, dodajemy resztę przyprawy Secrets od Latin America Sals de Yucatan i odcedzoną fasolę z puszki
- zagotowujemy i dodajemy mascarpone, mieszamy do rozpuszczenia
- podajemy jak lubimy, my dzisiaj z resztą brązowego ryżu z wczorajszego obiadu
Smacznego;)
tej samej przyprawy użyłam u siebie;) gdzieś tam w poprzednich postach:) zjadliwa ale nie zachwyciła mnie.
OdpowiedzUsuńJa kupuję takie wynalazki, żeby potem na spokojnie sama odtworzyć sobie jej zawartość ale już bez ulepszaczy;)
UsuńZłagodziłam jej smak dodatkiem słodkiej papryki do mięsa i mascarpone do sosu, nam smakowało.