Wirtualnie piekły ten górski smakołyk w swoich chałupach następujące Kobity - Hej:
Kasia, Paulina, Iza, Ewa, Ela, Ola, Kasia, Justyna-kokoshai i Ja;)
Dziękuję za wspólną zabawę - fajnie było, a szarlotka z tego przepisu jest przepyszna, upiekę ją jeszcze wiele razy, jeszcze raz - dziękuję Kasiu za przygarnięcie do pieczenia i pozostałym dziewczynom za towarzystwo, HEJ!!!
Składniki na dużą tortownicę:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 margaryna Kasia
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 2 kg jabłek startych na tarce
- cukier i cynamon do samku - dałam 1 łyżeczkę cynamonu, cukru nie dodawałam, bo miałam słodkie jabłka
- 1/2 opakowania żelfixu 2:1, 1:1, lub 2 - 3 łyżki cukru żelującego
- 2-3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- z mąki, cukru pudru, Kasi, proszku do pieczenia i jajek zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
- jabłka mieszamy z cukrem, żelfixem, cynamonem i bułką tartą
- ciasto dzielimy na dwie części
- rozwałkowujemy lub wygniatamy dno blaszki albo tortownicy
- na to kładziemy jabłka
- na górę drugą rozwałkowaną część
- i w 175 stopniach pieczemy około 35-40 minut
- dekorujemy na wierzchu czym nam się tylko podoba, ja posypałam cukrem pudrem
Smacznego;)
O ty wariatko jedna ,ale się uśmiałam hahahaa nawet moja mama zakrzyknęła HEJ:)))Dzięki za zabawę ,i szykuj się bo jeszcze nie raz cię zagonię HEJ:))
OdpowiedzUsuńKażda szarlotka ma w sobie coś wyjątkowego, ja lubię je wszystkie!! Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
i ja w mojej kurnej chacie piekłam tę szarlotkę, a nawet bardziej przaśną, bo na mące orkiszowej! To rewelacyjna szarlotka, prawda? ;) Dzięki za wspólne pieczenie! :)
OdpowiedzUsuńdzięki za wspólną zabawę przy pieczenie takiej pysznej szarlotki, do następnego!
OdpowiedzUsuńMoże mnie też przygarniecie następnym razem ;)
OdpowiedzUsuńSwietnie sie prezentuje .) podoba mi sie gruba warstwa cukru pudru na wierzchu. Moj synus by ja pewnie najpierw "rozpracowal" ;) Dzieki za wspolne pieczenie!
OdpowiedzUsuńKochane Kobity - dziękuję raz jeszcze za fajną zabawę, pyszne ciasto, które miało przyjemność wystąpić na imprezce urodzinowej synka i wszystkim bardzo smakowało HEJ!!!
OdpowiedzUsuńco by tu zjeść - czekam na kolejne przymusowe pieczenie, hehhe;)
Asiek - dziękuję, ja już lubię najbardziej tą i napewno będę miała miłe wspomnienia, kiedy znowu będę ją robić;)
Kasia - widzę, że się wyłamałaś nie serduchami, tylko wymianą mąki;)
Pyza - do następnego - zaskoczyłaś nas;)
Przecinkowa - już ja przypilujnę, że Cię przygarniemy;)
karto_flana - mi też ta czapa cukru pudru się podoba, wygłąda identycznie jak czapa na moim balkonie;)
Do następnego, Hej!!!
Wygląda zachęcająco:) szczególnie cukrowa kołderka
OdpowiedzUsuńZazdroszczę :) To ja spędzam cały dzień w pracy, a tutaj takie pyszności i wspólna zabawa. Ech...
OdpowiedzUsuńPiękna ta Twoja szarlotka pod cukrową kołderką :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Zawsze się zastanawiałem, czym różni się szarlotka od jabłecznika, już wiem :)
OdpowiedzUsuń