http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=541
Składniki na 15 ciasteczek:
- 60 g miękkiego masła
- 80 g mąki
- 1.5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru lawendowego
Przygotowanie:
- do miseczki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier i wyrabiamy miękkie i odchodzące od ręki ciasto
- odrywamy kawaleczek, formujemy kuleczki, rozpłaszczamy tworząc płaskie ciasteczko
- posypujemy cukrem lawendowym
- pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach od 10 - 12 minut, jak brzegi ciastecze będą złote, to już są gotowe
Smacznego;)
Zapraszam do głosowania na moje ciasteczka, które znikają tak szybko jak szybko się robią i pysznie, maślano smakują;)
Cukier kupowalas w jakims stacjonarnym sklepie, czy przez neta? :)) Sliczne :) Ja robię jutro, warto próbować :)) Powodzenia :*
OdpowiedzUsuńTen jest przywieziony jeszcze z Glasgow, ale już robiłam swój, w tym roku powtórka;)
OdpowiedzUsuńJa na szybko upiekłam te ciasteczka - są megamaślane i już;)
A czy mozna kupić taki cukier w Polsce? Lub zrobić (ale o takiej samej barwie)?
UsuńBędę robić w tym roku, jak lawenda obrodzi, tak więc zapraszam;) kupić też można, ale nie wiem gdzie w Polsce.
UsuńPyszne i proste ciasteczka. Takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńJa też, dlatego długo się nie zastanawiałam nad przepisem, można tylko dopracować kształt i wygląd, ale w końcu - to domowe ciasteczka i w niecałe 20 minut zrobione:)
UsuńJuż ich nie ma;)
bardzo fajny przepis, szybko, prosto i pysznie :-)
OdpowiedzUsuń