logo

środa, 1 lutego 2012

Ciasteczka maślane z cukrem lawendowym

Zobaczyłam, przeczytałam, chwilkę się zastanowiłam i .... może sie uda wygrać, a jak nie, to i tak będzie fajna i smaczna zabawa;)


http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=541





Składniki na 15 ciasteczek:

  • 60 g miękkiego masła
  • 80 g mąki
  • 1.5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru lawendowego

Przygotowanie:
  • do miseczki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier i wyrabiamy miękkie i odchodzące od ręki ciasto
  • odrywamy kawaleczek, formujemy kuleczki, rozpłaszczamy tworząc płaskie ciasteczko
  • posypujemy cukrem lawendowym
  • pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach od 10 - 12 minut, jak brzegi ciastecze będą złote, to już są gotowe






Smacznego;)

Zapraszam do głosowania na moje ciasteczka, które znikają tak szybko jak szybko się robią i pysznie, maślano smakują;)

7 komentarzy:

  1. Cukier kupowalas w jakims stacjonarnym sklepie, czy przez neta? :)) Sliczne :) Ja robię jutro, warto próbować :)) Powodzenia :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jest przywieziony jeszcze z Glasgow, ale już robiłam swój, w tym roku powtórka;)
    Ja na szybko upiekłam te ciasteczka - są megamaślane i już;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy mozna kupić taki cukier w Polsce? Lub zrobić (ale o takiej samej barwie)?

      Usuń
    2. Będę robić w tym roku, jak lawenda obrodzi, tak więc zapraszam;) kupić też można, ale nie wiem gdzie w Polsce.

      Usuń
  3. Pyszne i proste ciasteczka. Takie lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, dlatego długo się nie zastanawiałam nad przepisem, można tylko dopracować kształt i wygląd, ale w końcu - to domowe ciasteczka i w niecałe 20 minut zrobione:)

      Już ich nie ma;)

      Usuń
  4. bardzo fajny przepis, szybko, prosto i pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...