Składniki dla 6-8 osób:
- całe opakowanie makaronu spaghetti (u mnie Lubella pełne ziarno)
- 0, 5 mielonej wołowiny
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 l pomidorów bez skórki w zalewie
- 300 ml soku wielowarzywnego (u mnie Fortuna)
- 1 łyżka świeżej albo suszonej bazylii
- 1 łyżka oregano - suszonego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayene
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu - ważne, żeby woda napewno była osolona, bo do sosu już nie dodajemy soli, chyba że, Komuś mało
- szalotkę myjemy, obieramy kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę
- rozgrzewamy połowę oliwy na patelni, dodajemy pokrojone szalotki, chwilę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze krótką chwilkę
- dodajemy mięso, które dokladnie obsmażamy, cały czas mieszając
- na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i na średnim ogniu obsmażamy pomidory z zalewy, rozgniatamy je, dodajemy sok warzywny i sok po pomidorach
- dodajemy wszystkie przyprawy: bazylię, oregano, papryki, pieprz cayene i cukier, zagotowujemy, dodajemy do rondla z mięsem, cebulą i czosnkiem
- dolewamy wino, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając
- wykładamy makaron na talerze, na to sos, świeżo pociętą bazylię, można też dodać parmezan świeżo starty, ale u mnie lubią bez
Smacznego:)
Uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam, ale chociaż sobie popatrzę :D
OdpowiedzUsuńTo zrób;) Ja właśnie piekę Twoje ciacho czekoladowe z avokado z mini dodatkami, siedzi w piekarniku;) I oczywiście dodam na bloga:)
UsuńWiesz z czym startować do głodnych i zziębniętych ludzi:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki głodny i zmarzięty M. wraca do domu, jak usłyszał przez telefon co na obiad, włączył turbo doładowanie;)
Usuń