Podawać można ją na wiele sposobów, dodawać co tylko nam do głowy wpadnie, albo to co akurat mamy. Dzisiaj główną rolę pełnią orzechy włoskie i otręby, które bardzo wyrażnie czuć w dzisiejszej kombinacji.
Składniki dla 3 osób:
- 600 ml mleka
- 90 g płatków owsianych
- 6 łyżek obranych i rozdrobionych orzechów włoskich
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki otrębów żytnich
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- mleko wlać do garnka, dodać płatki, na wolnym ogniu pod przykryciem gotować około 15 minut
- orzechy obrać i podzielić na mniejsze kawałki
- dodać żurawinę i orzechy do gotującej się owsianki na ostatnie 2-3 minuty, kilka zostawić do posypania na wierzchu
- owsiankę wyłożyć na miseczki, dodać do każdej po 1 łyżce otrębów, polać miodem, posypać reszątą orzechów i żurawiną
Smacznego:)
Ale Ci się dodało tych banerków :D Super masz pomysły na te owsianki :))
OdpowiedzUsuńDzięki Paula, już poprawiłam, chlopcy siedzieli na kolanach jak pisałam posta;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w sezonie tak się ich nie chce, bo więcej możliwości, chociaż w sumie,,, muszę zejść do mojej piwnicy i poznosić troszkę skarbów w słoikach to i nowe pomysły będą;)
Mi zostało trochę buraczków i sałatki warzywne w słoikach :( Nawet nie mam piwnicy, żeby to wszystko trzymać. Ale w tym roku jakoś sobie zagospodaruje miejsce i bede robić przetwory razem z Tobą, juz czekam na przepisy tych Twoich skarbów :D
Usuńo, ja lubie otręby i bardzo się cieszę na tą akcję!:)
OdpowiedzUsuńjuż szykuję pare przepisów:)
szkoda,że moja rolada już wisi na blogu, bo mogłabym ja dodać uch ;)
a Twoja owsianka wygląda cudownie:)
I ja uwielbiam otręby, są obecne zawsze w szafce i dodawane często do wielu dań. Dzisiaj powstały super kotleciki, wpis już jutro;)
UsuńTeż się cieszę z tak zdrowej akcji:)
Ja przestawiłam się na amarantus, ale otręby nadal siedzą w szafce. :)
OdpowiedzUsuńPyszna owsiana!
Rewelacyjne przepisy. Szukam inspiracji na zdrowe śniadanie i ten przepis na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń