logo

czwartek, 2 lutego 2012

Czekoladowe ciasto z avokado

Jak zobaczyłam wczoraj przepis na mus czekoladowy z avokado u Kasi , to wiedziałam, że "coś" słodkiego z avokado i czekolady zrobię. Ale u mnie musów nie jadają, jak już to na cieście, ale tak same... musialabym sama zjeść i wszystko poszłoby w boczki;) Ale jeszcze skorzystam, dam znać jak już to nastąpi;)

Dlatego zainspirowana szybko poszukałam w pamięci, że gdzieś już czekoladowe ciasto z avokado widziałam i znalazłam u Pauliny. Oczywiście troszkę musiałam zmienić, ale tylko dlatego, że znam upodobania moich chlopaków.




Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, pyszne i spełnia moją ulubioną rolę - rolę przemytnika, zawsze jakiś owoc lub warzywo przemycone;)



Składniki na małą tortownicę:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki dobrej jakości kakao ( u mnie Decomorreno)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 lyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 avokado
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła

Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, kakao
  • avokado myjemy, obieramy, tniemy na mniejsze kawałki i wsypujemy do miski, albo pojemnika od blendera, dodajemy mleko, wodę i olej - miksujemy blenderem na jednolitą masę
  • łączymy suche i mokre składniki i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników
  • wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 50-60 minut, do suchego patyczka
  • w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło na polewę
  • ostudzone ciasto smarujemy polewą


Smacznego;)

p.s. Zmniejszyłam ilość kakao, bo już z mojego doświadczenia wiem, że byłoby za gorzkie, musiałam też dodać cukru, bo mam słodkich konsumentów w domu.
Ciasto ma specyficzny i taki inny smak, nie czuć, że jest w nim akurat avkado, jest bardzo smaczne i bardzo czekoladowe, ale takie inne. Na drugi raz się pokuszę i dodam jeszcze coś do środka, nie napiszę co.... bo się dowiecie za jakiś czas, myślę, że wtedy, to już będzie takie idealne pod nasze gusta.

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się :) Z uwagi na to, że czekoladę uwielbiam na pewno ciacho zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, u Ciebie bez zielonych kropeczek. ;p
    To ciacho wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z awokado są wspaniałe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię awokado więc na pewno chętnie bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest smaczne, częściej jednak będę piekła babkę zavokado i kokosem - napewno na Wielkanoc.

      Te też upiekę od czasu do czasu, ale najlepsze czekoladowe ciasto jest jednak z cukinią;)

      http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2011/12/czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html

      Usuń
  5. Fajne, lubię ciasta z warzywami/owocami?:) Z burakami piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie, ale nadrobię jak będą buraczki u Mamy na działce;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...