"Fit na wiosnę", tym sposobem upiekłam około 30 sztuk kotlecików w 3 kształtach z szynki wieprzowej, soczewicą, otrębami i garam masalą w roli głównej.
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej
- 1/2 szklanki suchej soczewicy czerwonej
- 6 łyżek otrębów - u mnie wymieszane żytnie z pszennymi
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- pęczek szczypiorku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- mięso zmielić, dodać wszystkie przyprawy - garam masalę, paprykę, pieprz cayenne, sól i szczypiorek, wymieszać
- soczewicę opłukac, zalac wodą, na 1/2 szklanki soczewicy : 1 szklanka wody i na małym ogniu gotować do miękkości
- do mięsa dodajemy jajko, 3 łyżki otrębów, ostudzoną soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki w ulubionych kształtach
- do miseczki wsypujemy kolejne 3 łyżki otrębów i obtaczamy w nich kotleciki
- na patelni rozprzewamy oliwę i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor
ojej, ojej, ojej!
OdpowiedzUsuńjakie wspaniałe smaki.
chyba się wproszę na obiadek.
Zapraszam;)
UsuńHmm...garam masala:) a kotleciki wyborne z tego co widzę;)
OdpowiedzUsuńależ smakowity przepis. I zdjęcia... bardzo bardzo apetyczna prezentacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję, są naprawdę pyszne;)
UsuńJeśli chodzi o zdjęcia, to jak synek nie wisi mi na nodze.... to się nawet udają;)
Wspaniały przepis. Zapisuję!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie - pozdrawiam:)