Pomimo, że torcik był malutki, to wyrzuty mam ogromne, stąd moja rozgrzeszająca propozycja na dzisiejszy obiad, do tego naprawdę bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.
Składniki na ciasto dla 3 osób:
- 2 jajka
- 100 g mąki pełonoziarnistej - u mnie Lubella
- 25 g otrębów - u mnie mix pszennych z żytnimi
- 200 ml mleka
- sól
- 3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- jajka dokładnie rozbełtać, dodać mleko i olej dokładnie ze sobą wymieszać
- dodać mąkę, otręby, szczyptę soli i wszystko ze sobą wymieszać, jak będzie za gęste dodać troszkę mleka albo wody
- smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron
Farsz do naleśników:
- 2 małe cukinie - takie po 200-220 g
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- grzyby gąski - jak Ktoś nie ma to 4-5 pieczarek
- nata pietruszki
- papryka słodka, sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- cukinię umyć, pokroić na plastry 3-4 mm
- marchew obrać, pokroić na cienkie plasterki
- cebulę obrać i pokroić na ćwiartki
- czosnek obrać i pokroić albo wycisnąć
- na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, zrumienić, dodać czosnek i resztę warzyw
- przykryć pokrywką i dusić około 10 minut
- dodać grzyby, ponownie przykryć i jeszcze chwilę poddusić, jakieś 5 minut
- przyprawić papryką, solą, pieprzem i natką pietruszki
- wyłożyć na świeżo usmażone naleśniki
Smacznego;)
No właśnie, to chyba telepatia! :) Muszę kiedyś wypróbowac takie naleśniki :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tych gąsek. Dodatki do omleta wyborowe :)
OdpowiedzUsuńJuż mi się kończą, to są dla mnie najlepsze grzyby - robię je w solance i smakują przepysznie:)
UsuńJeszcze ponad pół roku i znowu sobie nazbieram:)
O, a u mnie naleśniki na słodko :) Fajnie zobaczyć taką wytrawną wersję dla odmiany!
OdpowiedzUsuń