logo

środa, 8 lutego 2012

Pokusa i rozgrzeszenie - dwa w jednym

Moi mężczyźni domagają się czegoś słodkiego, tłumaczę, że w sobotę będzie dużo i słodko, a oni do mnie, że dzisiaj dopiero środa;)
Zgodziłam się upiec, ale to co ja wymyślę, a nie to co Oni by sobie zjedli;)

I tak oto powstały muffinki otrębowe z kawałkami gorzkiej czekolady i migdałami, a niech im będzie i słodko i na zdrowie;)



Składniki na 6 średnich muffinek:

  • 0,75 szklanki mąki
  • 0,25 szklanki otrębów - u mnie żytnie
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki syropu klonowego albo płynnego miodu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 duże jajko



Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni, formę wyłożyć papilotkami
  • wymieszać osobno suche składniki: mąkę, proszek, otręby, sól, migdały i czekoladę
  • wymieszać sobno mokre: najpierw jajko dokładnie rozmącić razem z mlekiem, dodać jogurt, surop klonowy i oliwę
  • połączyć ze sobą suche i mokre, wymieszać
  • nakładać do 3/4 wysokości papilotek i piec około 15-20 minut - do suchego patyczka



Muffinki są bardzo sycące, nie za słodkie. Fajnie chrupią w nich płatki migdałów i miło jest za każdym kęsem natknąć się na czekoladę. 



Szósta pochłonięta tuż przed sesją zdjęciową;)

Smacznego;)


                                                                          Otręby na1000sposobów!


5 komentarzy:

  1. mniaaam uwielbiam migdały w wypiekach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Slodko i zdrowo, tak jak lubie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki smakują zawsze, nie ważne jaka to okazja, czy też jej brak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowa i słodka przekąska. wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności i porcja w sam raz na 2 osoby na przekąskę do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...