logo

poniedziałek, 20 lutego 2012

Śmietankowy sernik z jagodową nutą

Miał być cały jagodowy, ale jak wróciłam z pracy, to się okazało, że mój M. zjadł większość jagód z budyniem. Nie wpadłam na to, żeby powiedzieć: tylko nie zjedźcie jagód, są mi potrzebne do ciasta, bo to ja muszę im wkręcać i kombinować jak przemycić owoce i warzywa.



Tak więc sernik jest tylko z nutą jagodową, muszę zejść do piwnicy i poszukać, może jeszcze mam gdzieś schowany jakiś słoiczek, to następny będzie cały jagodowy.
Za to jest mocno śmietankowy, kremowy, rozpływa się w ustach.



Składniki na małą tortownicę:
  • 1 kg serka śmietankowego w wiaderku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • piana z białek
  • 2 łyżki jagód ze słoika - do dekoracji

Przygotowanie:
  • cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować do białości
  • dodać serek śmietankowy i budyń, zmiksować na gładką masę
  • na koniec ubić białka na sztywno, dodać i delikatnie wymieszać z masą
  • wylać do formy wyłożónej papierem do pieczenia
  • jagody wraz z sokiem nałożyć na iwerzch ciasta, szpatułka "wyciągać" wzorek
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40-45 minut
  • po wyłączeniu zostawić jeszcze w piekarniku na 10 minut, wyjąć na kratkę, wystudzoną formę z sernikiem trzymamy całą noc w lodówce



Smacznego;)

5 komentarzy:

  1. Jest piękny, wydaje się być bardzo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I taki też jest, rozpływa się w ustach, nie można poprzestać na jednym kawałku;)

      Usuń
  2. Jaki cudny i jak ładnie wyrósł, puszyście! W dodatku te jagody...! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zważając, że miał zupełnie inny niż chciałam, smakuje przepysznie;)

      Usuń
  3. mniaaam!:) uwielbiam sernik, a z jagodami musi być przesmaczny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...