Tak więc sernik jest tylko z nutą jagodową, muszę zejść do piwnicy i poszukać, może jeszcze mam gdzieś schowany jakiś słoiczek, to następny będzie cały jagodowy.
Za to jest mocno śmietankowy, kremowy, rozpływa się w ustach.
Składniki na małą tortownicę:
- 1 kg serka śmietankowego w wiaderku
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- piana z białek
- 2 łyżki jagód ze słoika - do dekoracji
Przygotowanie:
- cukier, cukier waniliowy i żółtka zmiksować do białości
- dodać serek śmietankowy i budyń, zmiksować na gładką masę
- na koniec ubić białka na sztywno, dodać i delikatnie wymieszać z masą
- wylać do formy wyłożónej papierem do pieczenia
- jagody wraz z sokiem nałożyć na iwerzch ciasta, szpatułka "wyciągać" wzorek
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 40-45 minut
- po wyłączeniu zostawić jeszcze w piekarniku na 10 minut, wyjąć na kratkę, wystudzoną formę z sernikiem trzymamy całą noc w lodówce
Smacznego;)
Jest piękny, wydaje się być bardzo delikatny :)
OdpowiedzUsuńI taki też jest, rozpływa się w ustach, nie można poprzestać na jednym kawałku;)
UsuńJaki cudny i jak ładnie wyrósł, puszyście! W dodatku te jagody...! :)
OdpowiedzUsuńZważając, że miał zupełnie inny niż chciałam, smakuje przepysznie;)
Usuńmniaaam!:) uwielbiam sernik, a z jagodami musi być przesmaczny!
OdpowiedzUsuń