Troszkę poszukałam, poszperałam tu i tam i znaleźliśmy swój własny przepis. Sekret tkwi nie tylko w przyprawach, lecz głównie w herbacie z jakiej robimy ten pyszny napój.
Wyczytałam gdzieś, że musi to być herbata czarna Assam, smakuje identycznie jak w naszej ukochanej Masali albo i lepiej;)
Składniki:
- 0,5 -0,6 l wody
- 1 łyżka czarnej herbaty Assam
- 6-7 ziaren kardamonu
- 2-3 plastry imbiru
- 4-5 łyżek brązowego cukru
- 0,25 l mleka
Przygotowanie:
- na patelni podprażyć kardamon i rozgnieść go delikatnie w moździeżu
- do rondelka wlewamy zimna wodę i mleko, dosypujemy herbatę, cukier, kardamon, plastry imbiru
- gotujemy na średnim ogniu, do zagotowania się, herbata ma naciągnąć , trwa to średnio 10 minut
- przelewamy do kubeczków przez sitko i podajemy gorącą
Smacznego;)
Ciekawe... ale ciągle herbata z mlekiem, a to dla mnie jest coś nie do przełknięcia.
OdpowiedzUsuńJa nie lubię zwykłej bawarki, ale tutaj nie skupiasz się na mleku - proponuję sprobować, jest naprawdę pyszna, można się przenieść w krainę marzeń kiedy ją spijamy;)
Usuńlubię indyjską i bawarkę i zwykła:)
OdpowiedzUsuń