logo

niedziela, 12 lutego 2012

Tort jagodowo-czekoladowo-śmietankowy

W tamtym roku był tylko czekoladowo-śmietankowy i mniej gości, dlatego w tym zrobiłam dodatkową warstwę jagodową i starczyło dla wszystkich, nawet zostało nam kawałeczek do dzisiejszej kawki;)



W wykonaniu prosty, najgorzej u mnie z dekorowaniem, ale pewnie dlatego, że robię torty tylko 2-3 razy w roku, tak więc muszę to poprawić, żeby być w 100% zadowolona ze swojej pracy.



Chciałam podziękować swojej bratowej Gosi, za upieczenie mi biszkoptów i zrobienie pysznego ciasta twix - dlatego też dzisiaj nie podam przepisu na biszkopt, podam go już w Walentynki, ponieważ jest to kilkudziesięcioletni przepis mojej Mamy i zasługuje On na osobny wpis!

Tort był wysoki, delikatnie nasączony likierem kokosowym, wszystki smaki ze sobą bardzo smacznie współgrały. Łatwy w wykonaniu, potrzebujemy tylko biszkopt, kremówkę 36%, deserową czekoladę, jagody ze słoika, "coś" do nasączenia, mleczną czekoladę i jakieś pół godziny czasu;)



Najważniejsze, że synek zadowolony, szczęśliwy z przyjęcia, właśnie przeżywa i bawi się nowymi zabawkami. Jego zachwyt, kiedy cały stół śpiewał mu 100 lat - bezcenny;)



Składniki:

  • 2 duże biszkopty
  • 1,5 l śmietany kremówki 36%
  • 7 śmietan-fix- ów
  • 12 łyżeczek cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 0,25 ml jagód w cukrze - ze słoika
  • 250 ml płynu do nasączenia, w mnie : pół na pół likier kokosowy i woda z cytryną
  • 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
  • biszkopty przecinamy na pół, potrzebujemy 4 blaty
  • czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  • schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie miksera i chwilę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fix, dzielimy na 3 częścci - białej ma być najwięcej, albo tej, którą akurat chcemy mieć posmarowany tort z boku i na wierzchu
  • do 1 części dodajemy już schłodzoną czekoladę i delikatnie miksujemy do połączenia się
  • do 2 części dodajemy jagody i też pomalutku miksujemy aż do usyskania jednlitego koloru
  • kładziemy już na docelowy talerz lub paterę 1 blat biszkoptu i nasączamy, posypujemy cieniutką warstwą śmietan-fixu i wykładamy warstwę czekoladową
  • przykrywamy 2 blat biszkoptu, nasączamy, posypujemy cieniutką warstwą śmietan-fixu i kładziemy warstwę jagodową ( zostawiłam sobie troszk do dekorowania)
  • kolejny 3 blat biszkoptu, nasączamy, posypujemy śmietan-fixem i kładziemy warstwę śmietankową
  • ostatni blat biszkoptu ląduje na nasyzm już prawie torcie, nasączmy go resztą płynu, posypujemy śmietan-fixem i równo smarujemy wierzch i boki naszego tortu
  • mleczną czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej i obsypujemy boki, z wierzchu dekorujemy   


 Smacznego;)

                                   Torty i torciki - na każdą okazję!                        Zimowe urodziny

19 komentarzy:

  1. Jak dla mnie cudny! ;) I te smaki... :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, i pysznie na pewno smakuje. Znów muszę wycierać ekran komputera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też często tak mam jak odwiedzam inne blogi;)

      Usuń
  3. Mnie przekonuje zwłaszcza ten jagodowy dodatek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był dobry pomysł i smakowo i wizualnie pasuje do takiego połączenia;)

      Usuń
  4. Z takiego tortu to i ja bym była baardzo zadowolona. Świetny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę oderwać wzroku!!

    OdpowiedzUsuń
  6. przecinkowa, Milena, Szana - dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, ojej, ojej! ale kuszisz ;]
    cudownie, że dodałaś torcik do akcji ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, torcik, malutki torcik :) był przepyszny! ciekawe jaki będzie za rok!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki malutki hihi jak dla wojska ,cudnie połączyłaś smaki już sobie wyobrażam ten smak .W takim razie jak Ty takie ładne i duże torty potrafisz to ja cię zamawiam na komunię mojego synka hahaha chcę taki sam!!:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję. Nie ma sprawy, mogę zrobić, tylko jak On dojedzie....? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda świetnie ;)i napewno świetnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. ile dała pani fixów do masy a ile do posypania ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...