logo

sobota, 17 marca 2012

Tarta razowa z czarnymi perłami

Ostatnio moja sąsiadka nazwała tak pięknie czarne porzeczki- czarne perły, że sama od dziś tak do nich się zwracam! Została mi ostatnia porcja mrożonych, kusiła mnie też mąka pszenna pełnoziarnista i w ten sposób w towarzystwie trzcinowego cukru powstała kolejna prosta, ale pyszna tarta.























Składniki:
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 75 g zimnego masła
  • 500 g czarnych porzeczek - dałam mrożone

Przygotowanie:
  • zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
  • wykleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąć wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
  • porzeczki wymieszać z pozostałym cukrem 75 g i wysypać na tartę
  • piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
  • ostudzić tartę, wyjąć z formy

Smacznego;)

20 komentarzy:

  1. Ojejku! Błagam, przyślij mi kawałek, bo oszaleję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. upiekłam rogaliki- zjedli, upiekłam chleb- ocaliłam kawałek na kolacje, karkowka za gorąca żeby ruszyc...to jeszcze tartę mam wyprodukowac? Piękny deser. Aż slinka leci. Ale jeszcze troche i owoce nas zasypią. Będzie się działo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalona;) I to mi się podoba! Ja już nie mogę się doczekać;)

      Usuń
  3. Tarta z czarnymi perłami... Jak to pięknie brzmi:-)) Nawet foremkę masz pod kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjna! a nazwa czarne perły bardzo pasuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje. Muszę sięgnąć po zapas leśnych owoców z zamrażarki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Koniecznie jak masz, ja już nic nie posiadam w zamrażarce, ale jeszcze chwilką i zapełnię puste szyflady;)

      Usuń
  6. Piękna tarta, te kolory :) Pewnie była kwaskowato-słodka, smaki lata mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była zdrowa, była słodko-kwaśna, bo porzeczki były cudnie dojrzałe i w połączeniu z trzcinowym cukrem oddały to co najlepsze w tej tarcie!

      Usuń
  7. Intrygujący tytuł, ale jakie smakowite perły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetna intrygująca nazwa a tarta niczego sobie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszność:) A ja już nie mam jagód:( Jadę do mamy!:) Ona na pewno ma:)Bardzo lubię takie połączenie jagód i kruchego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super! Kwasnie, słodko, razowo- bajecznie :)

    Krysia
    Codziszjemnasniadanie.tumblr.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak kusisz tymi tartami, że nie będę miała wyjścia i będę musiała zrobić jakąś!:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...