logo

środa, 14 marca 2012

Tarta z czarnymi porzeczkami w mlecznym kremie

Odkąd mam formę do tarty, piekłabym je codziennie, non stop;) Ten przepis powstał pod wpływem chwili i jak do tej pory, jest to dla mnie najlepsza kombinacja smaków. 



Kwaśne czarne porzeczki z ogrodu mojej Mamy zanurzone w kremie ze słodkiego mleka skondesowanego z kokosem, niebo w gębie!

 


Składniki:
  • 160 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 250 g czarnych porzeczek - dałam mrożone
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Przygotowanie:
  • zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
  • 2 żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodać mleko skondesowane i wiórki, zmiksować tylko do połączenia się składników
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
  • wykleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
  • wylać masę z żołtek i mleka, posypać porzeczkami
  • piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - brzegi mają być upieczone, środek może pozostać jeszcze "luźny"
  • ostudzić tartę, wyjąć z formy
Tarta powinna być trzymana w lodówce, bo pod wpływem ciepła krem zaczyna z niej cudnie wypływać. Można oczywiście na etapie mieszania jajek z cukrem pudrem dodać troszkę mąki, ale nie chciałam żeby ciasto miało "sztywną" formę, cel wypływania masy mleczno-kokosowej był zamierzony;)
Smacznego;)

25 komentarzy:

  1. Prezentuje się cudnie :) Czekam na kolejne super inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest obłędna, te kwaśne porzeczki w tym słodkim mleczku.... i kokos....

      Usuń
  2. Oj zjadłabym taką tartę. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo! Jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja już też! Normalnie sama zjadłam połowę, jak nigdy!

      Usuń
  4. kwaśna tarta to jest to :D

    OdpowiedzUsuń
  5. oJEZUNIU! Czy musisz kusić ,przecież ja mam się odchudzać a tu takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ŁOŁ! Zapowiada się wspaniale! Lubię porzeczki, a ten krem to kokosem, to musi być genialne dodatek;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super smacznie :) Aż zapachniało mi latem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się przeniosłam pod krzak z czarną porzeczką u Mamy w ogrodzie....

      Usuń
  8. boli mnie ucho- prawie na rzęsach chodzę ale jak zobaczyłam to cudo zrobiło mi się lepiej:) uwielbiam czarne porzeczki. Zaraz wyjme domowy dżem z tych czarnych perełek i zjem z upieczną wczoraj drożdżową bułą. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te czarne perełki jak je nazywasz są cudem natury! Dżemów już nie mam, wszystkie skonsumowane do murzynka i pleśniaka, ale jeszcze z 1 kg zamrożonych mam;) Jak tylko "coś" z nimi wymyślę, to podrzucę;)

      Usuń
  9. Już od samego patrzenia na nią mam ślinotok!! Strasznie apetyczna! Mniammm!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! od razu mi sie zachcialo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm, trochę lata w szary dzień. Poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale zachęcająca! Życzę więcej takich pyszności, wymyślonych pod wpływem chwili:)

    OdpowiedzUsuń
  13. me gusta! inspirujące bardzo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...