Składniki na 1 kg cukru waniliowego:
- 1 kg drobnego cukru do wypieków
- 5 lasek wanilii
- duży słój
Sposób wykonania:
- przesypać cukier do słoja
- każdą laskę wanilii rozciąć i ostrym nożykiem wydrążyć, wybrać ziarenka - czarne, pięknie pachnące malutkie kuleczki
- wrzucić do słoja razem z pozostałymi już po wyłuskaniu łupinami
- dokładnie wymieszać, zamknąć, co 2-3 dni przez 2 tygodnie zagłądać i ponownie wymieszać - przemieszać
- po tym okresie, cukier jest gotowy - pachnie tak pięknie, że już nie wrócicie do kupnego
- używamy oczywiście bez łupin, ja je zostawiam do samego końca, nadają dodatkowo aromatu i są zbyt cenne, żeby je odrazu wyrzucić.
Zauważyłam, że odkąd używam swojej roboty cukru waniliowego - placuszki, racuchy, naleśniki - nie przypalają mi się, jakby w tym kupnym był jakiś składnik, który wcześniej to powodował.
Ewa, świetny pomysł i już sobie wyobrażam jak pachnie:) A to, że Ci sie nic nie przypala to dlatego, że jesteś coraz lepsza, pewnie z cukrem zwiazku nie ma:P
OdpowiedzUsuńDzięki Aga, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwy cukier waniliowy... Musi pachnieć cudnie :)) Ten z małej saszetki, który uważany jest za waniliowy, z wanilią ma niewiele wspólnego... Poza tym jego nazwa mówi sama za siebie - cukier waniLINOWY, nie waniLIOWY :) Wanilina otrzymywana syntetycznie, a prawdziwa wanilia, którą masz w słoiku, bez porównania :))
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam taki cukier waniliowy domowej roboty :) i przymierzam się do zrobienia jeszcze innych wersji zapachowych ;)
OdpowiedzUsuń