Proste, sycące danie, jako dodatek albo samodzielny obiad, czy kolacja!
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ulubione świeże zioła u mnie: szczypior i kolendra
- 2 jajka
- 2 garście startego sera
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczk masła
- bułka tarta do formy
Przygotowanie:
- ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach (ja zrobiłam to rano, po śniadaniu)
- rozgrzać oliwę na patelni, fomę wysmarować masłem i posypać bułką tartą
- cebulę obrać, umyć, drobno pokroić, czosnek wycisnąć - podsmażyć na patelni, zrumienić
- cukinię umyć, obciąć tylko końcówki i pokroić w plastry razem ze skórą
- wystudzone ziemniaki pokroić w plastry
- cukinię i ziemniaki dodać do patelni z cebulą i czosnkiem i chwilę podsmażyć
- przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nastawionego na 175 stopni na 10 minut
- w tym czasie rozmącić jajka, dodać zioła, sól, pieprz i ser, wymieszać
- wylać mieszankę na cuknię z ziemniakami i zapiec do momentu aż ser się rozpuści
Smacznego;)
Mniam, wygląda pysznie, tak zielono :) Powinnaś się zapisać do jakiegoś klubu cukinio-maniaków ;)
OdpowiedzUsuńMogę się zapisać!:) Uwielbiam cukinię, jest tak pyszna i doskonale da się ją przyrządzić;)
UsuńParafrazując osła ze "Shreka": "Podoba mi się ta zapiekanka, to jest bardzo fajna zapiekanka". Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI smaczna, wiem, że będę ją robić do grilla, będzie idealna do karkówki czy szaszłyków;)
UsuńWszyscy u mnie w domu bardzo lubią cukinię. Myślę, że będą zachwyceni gdy zaserwuję podobną zapiekankę na obiad!
OdpowiedzUsuńByła wspaniała, smak ziemniaków gotowanych w mundurkach z delikatną młodą cukinią, zioła... cud, miód, malina;)
UsuńPrzepadam za zapiekankami z ziemniaków, w szczególności z dodatkiem cukinii. :)
OdpowiedzUsuńJa też, najbardziej lubię je robić u Mamy, jak jest sezon, wtedy tak cudnie smakują;)
UsuńBardzo lubię takie zapiekanki. Pieczone ziemniaczki to już coś, a z cukinią pycha :)
OdpowiedzUsuńTe małe cukinie są przesmacznym warzywem, które uwielbiam-y;)
Usuń"Zasypujesz" nas przepisami z cukinią i bardzo mi się to podoba...:)) zapewne wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPyszna.Wczoraj zrobiłam na kolację:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała;) W sezonie letnio - grillowym będzie idealna;)
Usuńcukinia, czosnek, ziemniaki i na dodatek ser- poezja!
OdpowiedzUsuń