logo

poniedziałek, 12 marca 2012

Tarta z gruszkami, czereśniami i mascarpone

Mieliśmy ochotę na kolejną tartę, a ja na kolejne pieczenie z moją nową formą;) Zostały mi gruszki z tej poprzedniej, ale było ich za mało, dlatego otworzyłam słoik z drylowanymi czereśniami. I tak oto powstala serowa tarta z gruszkami i czereśniami.



Składniki na formę o średnicy 28 cm:

  • 160 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 75  g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • gruszki z syropu - u mnie w waniliowym syropie mojej produkcji
  • czereśnie z kompotu wydrylowane
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
  • zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
  • 2 jajka z cukrem pudrem i serkiem mascarpone zmiksować tylko do połączenia się składników
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
  • wykleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
  • rozprowadzić masę serową a na niej ułożyć gruszki i czereśnie
  • piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
  • ostudzić tartę, wyjąć z formy

  • ja polałam dodatkowo polewą czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady rozpuściłam z 4 łyżkami kremówki i posypałam prażonymi płatkami migdałów








Smacznego;)

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie mogę doczekać się świeżych czereśni, bo te gruszki waniliowe są cudne cały rok;)

      Usuń
  2. Aż zapachniało wiosną...!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Mi latem, bo czereśnia wtedy daje owoce w ogrodzie mojej Mamy!

      Usuń
  3. Jakie smakowite połączenie smaków.. czereśnie, mascarpone i gruszki.. niezwykle bogata i apetyczna tarta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie, szkoda, że nie świeże czereśnie, ale dobrze, że chociaż takie mam o tej porze roku;)

      Usuń
  4. Wszystko to co lubię, czereeśnie! marzą mi się już takie świeże :)

    musiała być pyszna ta tarta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja też już odliczam m-ce do zbierania czereśni u Mamy;)

      Usuń
  5. Ale mi smaku narobiłaś:) kocham tarty i wiśnie nawet te mrożone i z kompotu .Czekam na lato z niecierpliwością i na wiśnie i na to wszystko co z wiśni można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja czekam na lato i na weekendy u mojej Mamy, gdzie szabruję wszystko co się da i zamykam w słoikach;)

      Usuń
  6. Ale smakowita! Same pyszne rzeczy w niej są! Zjadłabym choć mały kawałeczek!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wpadaj, jeste jeszcze kawałek, do kawki wystarczy;)

      Usuń
  7. wspaniała propozycja :) jestem chętna

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam żadnej tarty. Ta wygląda po prostu znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej jakie pyszne smaki, imponująca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale smakowita propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. slyvvia, Samantka, aga - dziękuję! Będzie jeszcze lepsza latem, kiedy dam świeże czereśnie, takie prosto z drzewa z ogrodu mojej Mamy!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm ostatnio choruję na tartę, co chwilę inna kombinacja, bo ona sama w sobie jest taka uniwersalna, słodka lub wytrawna, ta z gruszkami pysznie się zapowiada, a jak będą świeże czereśnie fiu fiu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem na etapie zachwytu nad tartą! Pewnie jeszcze w tym tygodniu jakąś kolejną skomponuję, może z czarną porzeczką, bo mam jeszcze troszkę zamrożonej, a do lata muszę mieć puste półeczki w zamrażarce;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...