logo

czwartek, 12 kwietnia 2012

Chleb owsiany, szybki w pieczeniu, szybki w jedzeniu

Przedwczoraj, czyli we wtorek zabrakło mi chleba, zaczyn nastawiłam na orkiszowy, ale pieklam go dopiero na następny dzień i ku mojej uciesze natknęłam się na przepis na chleb-owsiany-bardzo-szybki na blogu Apetyty. Z racji tego, że nie posiadałam tyle mąki pszennej ile było w przepisie, dodałam pszenną ale pełnoziarnistą. Był tak pyszny ten chlebek, że nie było mowy o sesji zdjęciowej.


Wczoraj upiekłam go z podwójnej porcji, zmieniłam jeszcze co nie co i tak oto powstał wspaniały kolejny chleb, który zawita do naszego menu na stałe.



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej - użyłam typ 405
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 440 ml mleka - dałam 1,5 % (bo tylko takie używam)
  • 10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 kopiasta łyżka soli
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży



Przygotowanie:
  • wymieszać mąki, drożdze, sól, cukier w jednej misce
  • mleko zagotować, dodać do niego płatki, wymieszać, zostawić na 2-3 minuty
  • zrobić wgłębienie w mące, wlać mleko z płatkami i dokładnie wymieszać
  • odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut
  • po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować okrągły bochenek i ułożyć w formie wysmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi


  • zostawić do wyrośnięcia na 20 minut, z wierzchu delikatnie zmoczyć wodą - ja poprostu mokrymi rękoma wygłaskałam mój bochenek i posypać płatkami owsianymi
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni, pieczenie góra-dół i piec tak 15 minut, następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 30-40 minut
  • po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę, wyjąć z formy i studzić na kratce


Smacznego;)

22 komentarze:

  1. Widziałam ten chlebek, też mi wpadł w oko :) Przepięknie wyrósł, chyba i ja się zabiorę za ugniatanie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest super, polecam czy to w wersji orygnalnej czy mojej kombinacji;)

      Usuń
  2. Uwielbiam jak w domu pachnie chlebem i nic mnie nie napawa większą dumą niż własny bochenek. Twój wygląda na pyszny i "zdrowy";-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja uwielbiam to uczucie;) Do tego chyba mam rękę do chleba, wychodzą, smakują, zachwycają;) Mój mały chłopek zjadł 3 kromki samego, suchego, tak mu smakował;)

      Usuń
  3. Ale on piękny! Idealny na wiosenne kanapeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej okrągłej formie mój pierwszy;) Jestem z niego dumna! I do tego pyszny!;)

      Usuń
  4. Piękny ten chlebek, muszę i ja zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! A jaki dobry! Koniecznie musisz upiec i pokazać swoje dzieło;)

      Usuń
  5. Wow! Jaki sliczny okragly bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, udał mi się! Ciasto ma super konsystencję, jest bardzo gęste i się nie rozchodzi, stąd zaryzykowałam i warto było;)

      Usuń
  6. Nie dziwię się, że szybko znika! Wygląda pięknie i na pewno równie dobrze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wspaniale, na dowód mój 3 latek zjadł 3 kromki takiego bez niczego na poczekaniu!;)

      Usuń
  7. Zazdroszczę tego chlebka, i ciągle próbuję się zmobilizować do własnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do decyzji o pieczeniu chleba się.... dojrzewa - tak bylo w moim wypadku i chyba dobrze, że tyle czekałam, bo teraz wychodzą mi pysznie i chrupiąco;) Czekam na twoje dzieła piekarnicze!

      Usuń
  8. chętnie przyczyniłabym się do zniknięcia takiego smakowitego chleba :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do mnie, albo do... pieczenia tego chlebka!;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Chlebek wygląda niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...