Składniki:
BISZKOPT
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mąki
- szklanka suchego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA
- budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- kostka masła
DODATKOWO
BISZKOPT
- białka ubić z cukrem pudrem
- ubijając dodać żółtka - jedno po drugim, mąkę i proszek do pieczenia - na najmniejszych obrotach zmiksować
- podzielić masę na 2 części, do jednej dodać mak
- wlać do 2 foremek wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 180 stopniach
- wyjąć z piekranika, zostawić do ostygnięcia
MASA
- budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić
- masło zmiksować do białości, dodając po 1 łyżce budyniu miksować
następnie
- ułożyć blat makowy w formie
- posmarować prażonymi jabłkami
- rozsmarować masę budyniową
- przykryć czystym biszkoptem
- rosmarować masą krówkową
- posypać rodzynkami i schłodzić w lodówce minimum 2-3 godziny
Smacznego;)
Piękne, oryginalne ciasto. ;)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, mokre od jabłek i słodkie od kajmaku;)
Usuńpo tych świętach to już mam przesyt ciast, ale jeszcze kawałek takiego makowca pewnie bym gdzieś upchała:))
OdpowiedzUsuńU mnie nigdy nie mają dość, dziś synek - 3 latek ubłagał mnie o biszkopta... takiego suchego z 3 jaja wciągnął z Tatusiem na poczekaniu...
UsuńAle pysznie wygląda. Mimo, że już jestem na poświątecznej diecie jeszcze bym się skusiła!Aż idę zrobić sobie kawkę:)
OdpowiedzUsuńKawka obowiązkowo do takiego ciasta!;)
UsuńSuper się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!;)
UsuńImponujące ciacho!;-) Czy Mama czyta twojego bloga? Jestem ciekawa...;-)
OdpowiedzUsuńNie czyta, bo nie korzysta z komputera, ale słyszę sie z Nią co 2-3 dni i zawsze pyta co nowego na blogu;) Jak jest u mnie albo u braci to zawsze prosi, żebyśmy włączyli kompa i ogląda;) Na samym początku nie wiedziała o co hcpodzi, jak Jej powiedziałam, że założyłam bloga;) Napewno tryzma a mnie kciuki i wspiera prī każdej okazji, pozwoliła też zrobić zdjęcia ze swojego zeszytu z przepisami, które wkrótce przetestuję;)
Usuń