Wczoraj upiekłam go z podwójnej porcji, zmieniłam jeszcze co nie co i tak oto powstał wspaniały kolejny chleb, który zawita do naszego menu na stałe.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej - użyłam typ 405
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 440 ml mleka - dałam 1,5 % (bo tylko takie używam)
- 10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 kopiasta łyżka soli
- 4 łyżeczki suszonych drożdży
Przygotowanie:
- wymieszać mąki, drożdze, sól, cukier w jednej misce
- mleko zagotować, dodać do niego płatki, wymieszać, zostawić na 2-3 minuty
- zrobić wgłębienie w mące, wlać mleko z płatkami i dokładnie wymieszać
- odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut
- po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić ręką, uformować okrągły bochenek i ułożyć w formie wysmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi
- zostawić do wyrośnięcia na 20 minut, z wierzchu delikatnie zmoczyć wodą - ja poprostu mokrymi rękoma wygłaskałam mój bochenek i posypać płatkami owsianymi
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni, pieczenie góra-dół i piec tak 15 minut, następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec kolejne 30-40 minut
- po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę, wyjąć z formy i studzić na kratce
Smacznego;)
Widziałam ten chlebek, też mi wpadł w oko :) Przepięknie wyrósł, chyba i ja się zabiorę za ugniatanie ciasta :)
OdpowiedzUsuńJest super, polecam czy to w wersji orygnalnej czy mojej kombinacji;)
UsuńUwielbiam jak w domu pachnie chlebem i nic mnie nie napawa większą dumą niż własny bochenek. Twój wygląda na pyszny i "zdrowy";-)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam to uczucie;) Do tego chyba mam rękę do chleba, wychodzą, smakują, zachwycają;) Mój mały chłopek zjadł 3 kromki samego, suchego, tak mu smakował;)
UsuńAle on piękny! Idealny na wiosenne kanapeczki
OdpowiedzUsuńW takiej okrągłej formie mój pierwszy;) Jestem z niego dumna! I do tego pyszny!;)
UsuńPiękny ten chlebek, muszę i ja zrobić! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! A jaki dobry! Koniecznie musisz upiec i pokazać swoje dzieło;)
UsuńWow! Jaki sliczny okragly bochenek :)
OdpowiedzUsuńNooo, udał mi się! Ciasto ma super konsystencję, jest bardzo gęste i się nie rozchodzi, stąd zaryzykowałam i warto było;)
UsuńNie dziwię się, że szybko znika! Wygląda pięknie i na pewno równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńSmakuje wspaniale, na dowód mój 3 latek zjadł 3 kromki takiego bez niczego na poczekaniu!;)
UsuńZazdroszczę tego chlebka, i ciągle próbuję się zmobilizować do własnego:)
OdpowiedzUsuńDo decyzji o pieczeniu chleba się.... dojrzewa - tak bylo w moim wypadku i chyba dobrze, że tyle czekałam, bo teraz wychodzą mi pysznie i chrupiąco;) Czekam na twoje dzieła piekarnicze!
Usuńchętnie przyczyniłabym się do zniknięcia takiego smakowitego chleba :D.
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do mnie, albo do... pieczenia tego chlebka!;) Pozdrawiam!
UsuńSuper chlebuś!
OdpowiedzUsuńDziękuję!;)
UsuńChlebek wygląda niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńI jest niezwykle smaczny;)
Usuńpiękny i zdrowy chlebuś:)
OdpowiedzUsuńTo fakt, jest śliczny i pysznie zdrowy!;)
Usuń