logo

sobota, 14 kwietnia 2012

Babka czekoladowo-miętowa

Jest to babka na bazie tego samego przepisu co babka czekoladowa - najlepsza, z tym że do tej dodałam świeżej mięty i do polewy likier miętowy. Wyszło połączenie warte grzechu, jest wilgotna, mega czekoladowa z wyczuwalnym miętowym akcentem. Idealna do herbatki albo kawki na tarasie, balkonie, w ogrodzie.... rozmarzyłam się....





Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie jest 3/4 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - u mnie Danon  ( w oryginalnym przepisie jest 1 szklanka)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao
  • spora garść listków mięty - około 40-50 listków

Przygotowanie:
  • masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier, cały czas miksując
  • mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
  • do mała z cukrem wbijać po 1 jajku, zmiksować
  • dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się skladników
  • do wysmarowanej masłem i opsypanej kaszą manną formy przelać ciasto
  • piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
  • wyjąć ciasto z piekarnika, zostawic na chwilę w formię do ostygnięcia 
  • w tym czasie przygotować polewę: 50 ml mleka,30 ml likieru miętowego, 100 g deserowej czekolady, 25 g cukru, 25 g masła - zagotować mleko, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić, dodać cukier, masło - mieszać do uzyskania gladkiej, lśniącej polewy, na sam koniec dodać likier, wymieszać


Smacznego;)

p.s. ten uszczerbek z prawej strony na górze to.... robota synka, który nawet nie wiem kiedy oderwał kawałek i wciągnął;) 

A na listkach mięty jest śnieg, tło zresztą to zaśnieżona ławka na balkonie;) - zdjęcie robione w ubiegłym tygodniu, w niedzielę Wielkanocną 8 kwietnia o 8.30 ;) 

18 komentarzy:

  1. Piękna babka i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Będzie często gościć w sezonie, bo mięta rośnie jak szalona;)

      Usuń
  2. Ja też się rozmarzyłam :) uwielbia mięte i wszystko co z nią jest związane tak że chętnie bym się teraz napiła herbatki i delektowała się kawałkiem babeczki .Upiekła ci się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, kiedyś,.... upieczemy sobie taką i napijemy się herbatki i zjemy sobie po kawałku, albo dwóch...;)

      Usuń
  3. to mi pasuje:)) świeżość mięty plus mocny smak czekolady- pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do tego wypieku i życzę smacznego;)

      Usuń
  5. Muszę wypróbować kolejny Twój genialny przepis, Ewo Warta Grzechu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma lepszego połączenia jak mięta i czekolada! Ale byłam dziś na zakupach a w lustrach sklepowych wszystko widać i...przechodzę na dietę czyli bez łasuchowania, przez jakiś czas:)
    Babka musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeść nie musisz, ale upiec możesz,chętni się znajdą;)

      Usuń
  7. mięta z czekoladą niebiańskie połączenie i ślicznie wyglądają te liście mięta :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest to duet bardzo zgrany i smakowity! Przy takiej kompozycji nic już więcej nie potrzeba;)

      Usuń
  8. Pycha! Palce lizać. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czekolada z mieta... lubie takie polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wytworna i bardzo dekoracyjna babka !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...