Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru ( w oryginalnym przepisie jest 3/4 szklanki)
- 2 jajka
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - u mnie Danon ( w oryginalnym przepisie jest 1 szklanka)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- pół szklanki dobrej jakości ciemnego kakao
- spora garść listków mięty - około 40-50 listków
Przygotowanie:
- masło utrzeć mikserem do białości, dodać cukier, cały czas miksując
- mąkę przesiać, dodać do niej proszek, sodę i kakao, wymieszać
- do mała z cukrem wbijać po 1 jajku, zmiksować
- dodawać do powstałej masy na przemian łyżkę mąki i łyżkę jogurtu - już na małych obrotach - tylko do połączenia się skladników
- do wysmarowanej masłem i opsypanej kaszą manną formy przelać ciasto
- piec w 150 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka
- wyjąć ciasto z piekarnika, zostawic na chwilę w formię do ostygnięcia
- w tym czasie przygotować polewę: 50 ml mleka,30 ml likieru miętowego, 100 g deserowej czekolady, 25 g cukru, 25 g masła - zagotować mleko, dodać połamaną czekoladę, dokładnie rozpuścić, dodać cukier, masło - mieszać do uzyskania gladkiej, lśniącej polewy, na sam koniec dodać likier, wymieszać
Smacznego;)
p.s. ten uszczerbek z prawej strony na górze to.... robota synka, który nawet nie wiem kiedy oderwał kawałek i wciągnął;)
A na listkach mięty jest śnieg, tło zresztą to zaśnieżona ławka na balkonie;) - zdjęcie robione w ubiegłym tygodniu, w niedzielę Wielkanocną 8 kwietnia o 8.30 ;)
Piękna babka i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Będzie często gościć w sezonie, bo mięta rośnie jak szalona;)
UsuńJa też się rozmarzyłam :) uwielbia mięte i wszystko co z nią jest związane tak że chętnie bym się teraz napiła herbatki i delektowała się kawałkiem babeczki .Upiekła ci się pięknie:)
OdpowiedzUsuńMoże, kiedyś,.... upieczemy sobie taką i napijemy się herbatki i zjemy sobie po kawałku, albo dwóch...;)
Usuńto mi pasuje:)) świeżość mięty plus mocny smak czekolady- pychota.
OdpowiedzUsuńBo to jest przepyszne połączenie! Pozdrawiam!;)
UsuńUwielbiam połączenie mięty i czekolady :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do tego wypieku i życzę smacznego;)
UsuńMuszę wypróbować kolejny Twój genialny przepis, Ewo Warta Grzechu!
OdpowiedzUsuńKoniecznie i daj mi znać jak smakowała;) Buziaki!
UsuńNie ma lepszego połączenia jak mięta i czekolada! Ale byłam dziś na zakupach a w lustrach sklepowych wszystko widać i...przechodzę na dietę czyli bez łasuchowania, przez jakiś czas:)
OdpowiedzUsuńBabka musiała być pyszna!
Jeść nie musisz, ale upiec możesz,chętni się znajdą;)
Usuńmięta z czekoladą niebiańskie połączenie i ślicznie wyglądają te liście mięta :).
OdpowiedzUsuńjest to duet bardzo zgrany i smakowity! Przy takiej kompozycji nic już więcej nie potrzeba;)
UsuńPycha! Palce lizać. :)
OdpowiedzUsuńczekolada z mieta... lubie takie polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńMy też;) Miłego dnia!
UsuńWytworna i bardzo dekoracyjna babka !
OdpowiedzUsuń