logo

piątek, 6 kwietnia 2012

Tarta ala mazurek

Odkąd pamiętam, mazurków nie było w moim domu rodzinnym, nie ma ich też w tradycji rodziny ze strony męża, królują baby i serniki. Jak pytałam ostatnio Mamę, powiedziała, że pamięta tylko bardzo słodkie i pełne lukru mazurki, że Ona takich nie lubi, dlatego ich nie robiła.

Miałam wczoraj gości, którzy zadzwonili 2 godziny szybciej, że są w Gdańsku i spytali czy mogą wpaść na kawkę, dlatego ekspresowo upiekłam tartę ala mazurek, bo ma i kruchy spód i kajmak, więc pozwoliłam sobie ją tak nazwać.



Powstała tarta z udziałem dżemu z czarnych pereł (czytaj: czarnych porzeczek) i masy kajmakowej kokosowej, całość grubo posypana wiórkami kokosowymi - cudne połączenie....


          


Składniki na formę o średnicy 28 cm:


  • 160 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75  g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 0,25 ml słoiczek dżemu z czarnych pereł = czarnych porzeczek
  • 400 g gotowej masy kajmakowej kokosowej 
  • wiórki kokosowe do posypania tarty
  • świeże bratki




Przygotowanie:
  • zagnieść mąkę, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru waniliowego, 1 jajko, 75 g cukru i masło na jednolitą masę - uformować kulę i schłodzić w lodówce około 30 minut
  • piekarnik nagrzać do 175 stopni, formę wysmarować masłem
  • wykleić formę przygotowanym ciastem, ponakłuwać drewnianym patyczkiem, aby uniknąc wznoszenia się ciasta ku górze podczas pieczenia
  • rozprowadzić równomiernie dżem
  • piec tartę na najniższym poziomie piekarnika przez około 20-25 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone
  • ostudzić tartę, wyłożyć masę kajmakową, grubo posypać wiórkami i ozdobić bratkami

     



  •  trzymać do przyjazdu gości w lodówce 




Smacznego;)

14 komentarzy:

  1. ślicznie ta tarta wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, wspaniały pomysł :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasuje do aury za oknem, czasem słońce, czasem śnieg;) Pięknych i smacznych Świąt! Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wspaniale wygląda, z jadalnymi kwiatkami... Piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna tarta :) I te bratki szczególnie nadają jej uroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Chciałam poukładać rafaello, ale... tyle pięknych bratków uśmiecha się do mnie codziennie ... więc je zjedliśmy;)

      Usuń
  5. ale ładnie przystrojona!
    bardzo elegancki wypiek.


    Wesołego Alleluja! ;*
    smakowitych doznań, radości i ciepłych chwil
    pełnych uśmiechu w rodzinnym gronie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! często urok jest w najmniejszych i najprostszych dekoracjach;)

      I ja skladam życzenia pięknych i radosnych Świąt, no i oczywiście smacznych;)

      Usuń
  6. Najserdeczniejsze życzenia zdrowych,
    radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy,
    smacznego jajka, mokrego dyngusa,
    a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
    Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej!
    Bernadeta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, ja także życzę zdrowych, wesołych i smacznych Świąt spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze;)

      Usuń
  7. Piękna i pysznie wyglądająca! A te kwiatuszki... no po prostu cudnie!
    Zresztą, mi się podobają wszystkie Twoje tarty!:)
    Pogodnych, radosnych i smakowitych świąt Ci życzę Ewciu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ja życzę wesołych i smacznych Świąt!;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...