Taki inny obiad jest prawie zawsze po wielkim grzybobraniu, spędzamy pół dnia w lesie, wracamy koło 16-17-tej, podgrzewam wtedy zupę, nalewam do bulionówek, podgrzewam białą kiełbasę, podaję chleb, ćwikłę, sos chrzanowy i się smacznie zajadając - rozgrzewamy;)
Z racji tego, że w tym roku Święta spędzamy u mojej Mamy, chciałam się z Wami podzielić przepisem dziś na tą pyszną zupę, jutro na pyszną białą kiełbasę.
Na mój żurek i barszcz przyjdzie czas jesienią, ta jest taka inna, wyjątkowa, pyszna;) Można dodać jajko, kiełbaskę i zaserwować na Święta, odlałam już w słoiczek dla Mamy, bo się pochwaliłam przez telefon, że właśnie ją zrobiłam;)
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 średnie pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki chrzanu (dałam ze słoika, jakbym miała świeży, dałabym 2 łyżki)
- 1 opakowanie serka philadelphia - 125 g lub taką samą ilość mascarpone - te serki mają za zadanie nadać delikatności i kremowości naszej zupie
- otarta skórka z 1/2 cytryny i sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- obrać warzywa - cebulę, zieniaki, pietruszkę - umyć
- rozgrzać masło w garnku
- pokroić cebulę na cztery, wrzucić, obsmażyć
- ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, pietruszkę w plasterki - dorzucić do cebuli, obsmażyć z każdej strony
- zalać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw - 15-20 minut
- dodać otartą skórkę i sok z cytryny, chwilkę pogotować - 2-3 minuty
- dodać chrzan, zagotować, wyłączyć
- zmiksować blenderem
- dodać serek philadelphia, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia
- podawać z jajkiem, kiełbasą, zieleniną
Smacznego;)
p.s. tak z ciekawości: bulionówka stoi na stole na balkonie, który jest zasypany śniegiem;) mamy prawdziwy kwiecień plecień;)
p.s. tak z ciekawości: bulionówka stoi na stole na balkonie, który jest zasypany śniegiem;) mamy prawdziwy kwiecień plecień;)
Chrzan ze słoika czy świeży?
OdpowiedzUsuńJa robiłam ze słoika, jakbym miała świeży dałabym połowę, czyli 2 łyżki.Pozdrawiam
UsuńBardzo fajnie się zapowiada. Skórka cytrynowa, serek, hmmm Spróbuję na pewno;-)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego;) Można też dodać mascarpone zamiast serka philadelphia, zaraz dopiszę w składnikach;) Miłego dnia;)
Usuńooo ciekawe! nigdy nie jadłam podobnej!
OdpowiedzUsuńmmm chrzanowa brzmi ciekawie, taka gęsta fajna
OdpowiedzUsuńpees, Dusia - jest i delikatnie ostra i kremowa - bo złagodzona philadelphią;) Nam bardzo smakuje i szybko się robi;)
OdpowiedzUsuńPyszna musi być,ja bardzo lubię chrzanową zupkę ale kremowej jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńJest pyszniutka, taka delikatna i ostra zarazem, z charakterem, a w bulionówce taka elegancka;)
Usuńiście świąteczny przysmak
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100%;) Wesołych Świąt!
Usuńzupa jest po prostu genialna :) szybka, prosta, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania :)
OdpowiedzUsuńzastanawiam się czy podać ją na obiad świąteczny z grzankami (za białą kiełbasą i jajkami domownicy nie przepadają) czy bez żadnych dodatków będzie lepiej?
OdpowiedzUsuń