Ja w rodzinie jestem ta od wynalazków, jak mówi Mama, od kombinowania i jak Święta są u nas w domu, to robię białą na kilka sposobów, dziś przepis na ten ulubiony!
Składniki:
- 6 białych kiełbasek - surowych
- 2 cebule
- szklanka czerwonego wytrwanego wina
- 4 łyżki majeranku
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- układamy kiełbasę w naczyniu, polewamy 2 łyżkami miodu, posypujemy 2 łyżkami majeranku
- cebulę kroimy w krążki, przykrywamy kiełbasę
- posypujemy resztą majeranku, polewamy resztą miodu, zalewamy winem
- naczynie zafoliować i odstawić do lodówki na 24 godziny, po 12 godzinach odwrocić kiełbasę na drugą stronę
- po okresie marynowania kiełbasy rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i wyciągamy samą kiełbasę, obsmażamy z każdej strony po 4-5 minut, dodajemy samą cebulę, też ją obsmażamy kilka minut
- zalewamy kiełbasę marynatą z naczynia, przykrywamy i dusimy około 40 minut do godziny godziny, po pół godzinie odwracamy kiełbasę na drugą stronę
- podajemy z sosem majonezowo-chrzanowym, jogurtowym ze szczypiorem i koperkiem, z ćwikłą
Smacznego;)
wczoraj właśnie myślałam jak tu zrobić tę kiełbaskę. Chyba wypróbuję ten sposób bo jest bardzo smakowity
OdpowiedzUsuńKombinacji mam kilka, ale tą lubimy najbardziej! Mój najmłodszy brat - hahha ma 29 lat;) jakby dostał gar takiej kiełbasy w przenecie do Bożego narodzenia by mnie na rękach nosił;)
UsuńKapitalna kiełbaska;-) Wesołych świąt;-))
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu! Wesołych!;))
UsuńMm, pycha..
OdpowiedzUsuńJa tez w domu często kombinuję, tylko niektórym niestety nie smakują takie wykombinowane dania :D
Kombinowanie w kuchni czyni mistrza, więc jak innym nie smakuje to się nie przejmuj i kombinuj dalej, możliwości jest całe mnóstwo! najlepszego w Święta Milenka!
UsuńRacja! ;) Dziękuję i nawzajem :)
UsuńW święta mam gości i właśnie będę robić zapiekaną białą kiełbaskę na II dzień świąt, nie wiedziałam, że możny ją marynować, koniecznie wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Kasiu, smacznego;)
UsuńEwuś wykombinowałaś tak ,że i u mnie tej kiełbasy nie może zabraknąć tym bardziej że jak wino czerwone to ja pierwsza hahaha Tak że będę się zajadała i nie omieszkam wspomnieć Ciebie przy wigilijnym stole HEJ!!
OdpowiedzUsuńPS. czy ten "janiołek " w końcu dotarł?
Taka kiełbaska to podstawa, winko czerwone też;) Miło mi bardzo, ja o Tobie też często mówię i opowiadam;)
UsuńAniołek dotarł, kontuzjowany... osobny post wieczorem jak wrócę z zakupów;) Buziaki, Hej!
Robię bardzo podobną marynatę, tyle, że ja piekę kiełbasę - układam ją na wcześniej zeszklonej cebuli. Masz rację - pycha.
OdpowiedzUsuńTak jak napisałaś Margarytko - pycha! Wesołych Świąt;)
Usuń