logo

piątek, 4 maja 2012

Banany z grilla

Sezon grillowy uważam za otwarty i to nie szaszłykami, które w pierwszej kolejności wylądowały na grillu ale bananami, które kiedyś w ten sposób serwował mój najmłodszy brat, przy każdej okazji grillowania!



Jest to cudowny deser, delikatny, pyszny, do podania na wiele sposobów: same ( bo są mega słodziutkie, kiedy się upieką), z miodem, z cynamonem, z brązowym cukrem, z lodami, bitą śmietaną, słodką śmietanką, z polewą czekoladową, toffi, z adwokatem, orzechami, płatkami migdałów...
Ze wszystkim i w każdej postaci jak lubicie banany, ten deser będzie smakował wyśmienicie!






Składniki:

  • banany, w ilości jakiej chcemy je zrobić albo dla ilu osób
  • dodatki z tych jakie wymienilam wyżej lub inne, które lubicie - u mnie dziś miód i cynamon

Przygotowanie:
  • banany, takie całe w skórce kładziemy na ruszt i pieczemy z obu ston aż do skóra stanie się ciemnobrązowa, obrócić na drugą stronę i upiec na taki sam kolor


  • wyjąć na talerz, rozciąć przez środek ostrym nożem, skórkę rozchylić, polać, posypać, dodać co chcemy i jeszcze gorące zajadać


Smacznego;)

20 komentarzy:

  1. Ależ on musiał być słodziutki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie mam grilla ale zrobię w piekarniku na grillu:) Musiały być pyszne. Pozdrawiam już z Warszawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i bardzo uniwerslane, tyle dodatków można dodać i za każdym razem może być ich inna wersja!

      Wyjechałaś Kasiu z Pomorza i słonko zniknęło;(

      Usuń
  3. Megasłodziutkie, to coś dla mnie;-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam wielokrotnie w piekarniku :) pyszności :) Na pewno wrzucę również na grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wiesz jak pysznie smakują, w piekarniku nie robiłam i nie jadłam, dobra alternatywa na całorocznego pysznego banana na deser;)

      Usuń
  5. z patelni już jadłam, z grilla nie: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ani z patelni, ani z piekarnika... człowiek uczy się całe życie;)

      Usuń
  6. nie jadlam jeszcze grillowanych bananow, pomysl bardzo kuszący, chetnie skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, jeśłi lubisz banany, to polecam z ulubionym dodatkiem;)

      Usuń
  7. ewuś:) narobiłaś mi apetytu na te banany (też robiłam podobne w piekarniku )

    i na zimno: http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Bananowy-song.html


    całuję w czubek nosa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze;) jak będziesz je robić znowu pomyślisz o mnie!

      A ja całuję w... poprostu Cię ściskam Kochana mocno i gorąco!!!!;)

      Usuń
  8. Świetny pomysł, koniecznie do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam przepis z rumem http://www.winiary.pl/przepis.aspx/87309/grillowane-banany-z-czekolada-i-rumem mmm, pycha :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...