logo

sobota, 5 maja 2012

Kawa mrożona mojego M.

Kawę mrożoną uwielbiamy oboje i często w sezonie letnim zamawialiśmy ją w kawiarni , ale były to kawy z dodatkiem lodów i bitej śmietany, takie na małej espresso.Były dobre, ale mega kaloryczne i mialo się wyrzuty po takiej, kiedy dodatkowo zamawiany był torcik z czarnolasu, taki zestaw obowiązkowy;)



Któregoś dnia, parę lat temu, mój M. zrobił poprostu kawę z lodem i mlekiem, niby nic nadzwyczajnego, ale wierzcie lub nie:




to jest najlepsza kawa mrożona jaką pijemy od lat, po kilka dziennie jak ma się ochotę, bez wyrzutów i ze smakiem! Jest pyszna, orzeźwiająca, ma w sobie to coś i ja takiej jak mój M. nie zrobię, tak więc przepis jest męża, wykonanie męża, zdjęcia moje:)



Składniki na kawę w szklance o pojemności 330 ml:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (używamy Jacobs Cronat Gold)
  • 4 łyżeczki cukru
  • lód kruszony albo zwykły w kostkach
  • 100 ml gorącej wody
  • mleko (u mnie 1.5%) w ilości do uzupełnienia szklanki

Przygotowanie:
  • kawę i cukier wsypać do szlanki i rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wymieszać
  • zasypać lodem
  • uzupełnić mlekiem



  • wymieszać tuż przed wypiciem

 


Smacznego;)

Kawa... i co dalej?

23 komentarze:

  1. ha! a wiesz, że mój robi tak samo?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest przepyszna prawda;)? Widać, że nasze chłopaki znają się na... kawie;) Buziaki Uleńka!

      Usuń
  2. dobrze jest mieć takiego kreatywnego męża :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jest kilka potraw, ktore robi tylko On i kilka które robimy razem, żeby zawsze smakowało tak jak chcemy;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę mega apetycznie, w sam raz na upalne dni. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A zasypujesz lodem do samego spodu?:> bo tak sobie myślę, jak to się dzieje, że się kawa z mlekiem nie wymiesza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawę zaparzasz już w takiej szklance i mieszasz z cukrem, zasypujesz do pełna lodem, może być zwykłym, ale jest lepsza z kruszonym i dopiero wtedy mleko, warstwy dopóki ich nie wymieszasz, nie połączą się;) mleko pomalutku jak widać na zdjęciu sączy się do kawy...;)

      Usuń
  5. Nie mogę, jak patrzę na takie smakołyki to robi mi się żal, że smak kawy nie należy do moich ulubionych...może się przekonam?? Te warstwy jednak są bardzo przemawiające ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buuu, mi też przykro, że nie lubisz kawy... zapraszam do mnie, ja upiekę jakieś ciacho, M. zrobi kawkę i może się przekonasz;)

      Usuń
  6. Wygląda pięknie :) Polecam spróbować z kawowym lodem (kawą zamrożoną w kostki) - będzie jeszcze fajniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, przekażę mężowi;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Jakoś nie przepadam za zimną kawą, ale ta do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow..muszę wypróbować..dziękuję za dodanie przepisu do akcji..

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam, nie wyszło tak pięknie-chyba kruszony lód lepiej się sprawdzi, ale bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, kruszony bardziej chroni warstwę kawy zanim mleko się do niego dostanie, ale cieszę się,że smakowała;)

      Usuń
  11. Fajny efekt "ombre" :P Nie mogę się doczekać cieplejszych dni, gdzie będę mogła bez obaw pić na okrągło mrożoną kawę :)
    Najlepszą kawę można kupić tutaj w sklepie kawa etno. Najlepsze są te aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka kawa to prawdziwe arcydzieło. Osobiście jestem zakochany w kawie mrożonej! Są w niektórych miejscach dobre wrocław kawiarnie, w których można wypić tę rewelacyjną odmianę zwykłej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham mrożoną kawę. Szczególnie teraz, kiedy jest 40 stopni za oknem. Nic nie daje mi tyle energii i uśmiechu co ona :) W ogóle jeśli chcecie wybrać się na dobrą kawę, to polecam tutaj: wrocław kawiarnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...