logo

czwartek, 3 maja 2012

Udka na ostro


Kiedy jest tak ładnie za oknem, szkoda mi czasu na stanie i gotowanie, stąd wybieram dania, które robią się praktycznie same. Dobrze przyprawone i rumiane uda z kurczaka, do tego upieczone ziołowe ziemniaczki i surówka z białej rzepy... pycha;) 





Składniki:
  • 8 podudzi z kurczaka
  • ulubione przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz cayenne, imbir,sól
  • sok z jednej cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki tabasco, użyłam Mad Dog
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
  • mięso umyć, osuszyć
  • oliwę, sok z cytryny, tabasco i miód wymieszać, dodać do udek, dokładnie wymieszać, żeby każde było obtoczne w marynacie, zostawić na kilka godzin w lodówce (ja to robię z rana przed śniadaniem, koło 8-mej, obiad mam na 13.30-14.00 i tyle czasu im wystarczy)
  • mieszamy przyprawy suche z bułką tartą i mąką
  • szykujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju
  • mięso obtaczamy w panierce i układamy w formie ( wzięłam taką większą, więc za jednym razem zrobiłam mięso i ziemniaki, które obrałam, ponacinałam, posypałam przyprawami)


  • piec w 200 stopniach około 40-50 minut, w połowie czasu mięso obkręcić

 


Smacznego;)

26 komentarzy:

  1. Nie lubię miodu i tabasco, ale mimo wszystko skusiłabym się na to ponieważ bardzo smacznie wygląda!

    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego zawsze zaznaczam, żeby doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, tabasco można pominąć, miód też a i tak będą pyszne;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Popieram!:) mi też nie chcę się myśleć nad obiadami:) u nas ekspresowa pizza;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita wersja :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, taki obiad zawsze się sprawdza;)

      Usuń
  4. bardzo smaczny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do wypróbowania;)

      Usuń
  6. mnie w upały w ogóle nie chce się jeść :D apetyczne zdjęcia i cudowne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewa człowiek się całe życie uczy! Ta bułka tarta mnie zaskoczyła,ale to mięsko musi cudnie smakować z jej dodatkiem ,nie pomyślałabym żeby użyć jej do pieczenia.Koniecznie zapisuję i w najbliższym czasie też upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, mielę sama bułki na bułkę tartą i jest bardzo drobniutka, idealna na takie mięska;)

      Usuń
  8. Zgrabne te udka, a skoro się robią same...;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak, to prawda! te owsianki są świetne! :) również zachęcam właśnie do testowania innych wersji. ^^

    baardzo lubię takie pieczone ziemniaczki, one tylko w przyprawach, bez oleju tak? Nie przypaliły się? ja zwykle obtaczam takie ćwiartki w łyżce oliwy albo w białku jaja. :)

    no i dziękuję za te ciepłe życzenia i słoneczka teraz też życzę ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaków nie obtaczam w oleju ani oliwe, bo forma jest nią wysmarowana i to im wystarcza;) Jak widać, nie przypaliły się;)

      do sklikania;)

      Usuń
  10. O matko, ale zgłodniałam! Wyglądają przepysznie.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu, Tobie, Wam również;)

      Usuń
  11. smakowite zdjęcie!! przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Uleńka! ;) Pozdrawiam z Polski;)))

      Usuń
  12. szybciutko i bardzo smacznie! chłopak stwierdził, że "pyszne"

    OdpowiedzUsuń
  13. szybciutko i smacznie, chłopak stwierdził, że "pyszne"

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...