Kiedy jest tak ładnie za oknem, szkoda mi czasu na stanie i gotowanie, stąd wybieram dania, które robią się praktycznie same. Dobrze przyprawone i rumiane uda z kurczaka, do tego upieczone ziołowe ziemniaczki i surówka z białej rzepy... pycha;)
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- ulubione przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz cayenne, imbir,sól
- sok z jednej cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki tabasco, użyłam Mad Dog
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- mięso umyć, osuszyć
- oliwę, sok z cytryny, tabasco i miód wymieszać, dodać do udek, dokładnie wymieszać, żeby każde było obtoczne w marynacie, zostawić na kilka godzin w lodówce (ja to robię z rana przed śniadaniem, koło 8-mej, obiad mam na 13.30-14.00 i tyle czasu im wystarczy)
- mieszamy przyprawy suche z bułką tartą i mąką
- szykujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju
- mięso obtaczamy w panierce i układamy w formie ( wzięłam taką większą, więc za jednym razem zrobiłam mięso i ziemniaki, które obrałam, ponacinałam, posypałam przyprawami)
- piec w 200 stopniach około 40-50 minut, w połowie czasu mięso obkręcić
Smacznego;)
Nie lubię miodu i tabasco, ale mimo wszystko skusiłabym się na to ponieważ bardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dlatego zawsze zaznaczam, żeby doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, tabasco można pominąć, miód też a i tak będą pyszne;) Pozdrawiam!
UsuńPopieram!:) mi też nie chcę się myśleć nad obiadami:) u nas ekspresowa pizza;)
OdpowiedzUsuńTo też pysznie! Dawno nie robiłam;)
UsuńSmakowita wersja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję, taki obiad zawsze się sprawdza;)
Usuńbardzo smaczny obiadek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuńto coś dla mnie
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam do wypróbowania;)
Usuńmnie w upały w ogóle nie chce się jeść :D apetyczne zdjęcia i cudowne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i Pozdrawiam;)
UsuńEwa człowiek się całe życie uczy! Ta bułka tarta mnie zaskoczyła,ale to mięsko musi cudnie smakować z jej dodatkiem ,nie pomyślałabym żeby użyć jej do pieczenia.Koniecznie zapisuję i w najbliższym czasie też upiekę :)
OdpowiedzUsuńKasiu, mielę sama bułki na bułkę tartą i jest bardzo drobniutka, idealna na takie mięska;)
UsuńZgrabne te udka, a skoro się robią same...;-)
OdpowiedzUsuń;) prawie...same;)
Usuńpysznie!!!!!!!
OdpowiedzUsuńoj tak;) Pozdrawiam;)
Usuńtak, to prawda! te owsianki są świetne! :) również zachęcam właśnie do testowania innych wersji. ^^
OdpowiedzUsuńbaardzo lubię takie pieczone ziemniaczki, one tylko w przyprawach, bez oleju tak? Nie przypaliły się? ja zwykle obtaczam takie ćwiartki w łyżce oliwy albo w białku jaja. :)
no i dziękuję za te ciepłe życzenia i słoneczka teraz też życzę ;*
Ziemniaków nie obtaczam w oleju ani oliwe, bo forma jest nią wysmarowana i to im wystarcza;) Jak widać, nie przypaliły się;)
Usuńdo sklikania;)
O matko, ale zgłodniałam! Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Dziękuję Kasiu, Tobie, Wam również;)
Usuńsmakowite zdjęcie!! przepiękne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Uleńka! ;) Pozdrawiam z Polski;)))
Usuńszybciutko i bardzo smacznie! chłopak stwierdził, że "pyszne"
OdpowiedzUsuńszybciutko i smacznie, chłopak stwierdził, że "pyszne"
OdpowiedzUsuń