logo

czwartek, 10 maja 2012

Chleb polski

Jak już wiecie, najchętniej piekę chleby, które znajduję u Trufli. Te przepisy, wstępy do nich sprawiają, że piekąc chleb - celebruję każdą czynność z nim związaną od początku do końca.

Przygotowanie tego chleba zajmuje chwilkę, wszystkie wyrabiam ręcznie, bo mój Robi Zelmer nie daje rady. Chciałam nadać mu kształt bochenka tradycyjnego chleba, stąd piekłam go w owalnej formie.


Troszkę popękał, ale to nic nie szkodzi, był tak pyszny, że zniknął nam w ciągu jednego dnia;)




Chleb polski ciemny żytni  Daniela Leadera


Przepis cytuję za Truflą:


Zaczyn:
50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)
75g letniej wody
75g jasnej mąki żytniej

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
350g letniej wody
350g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
150g mąki żytniej razowej
10g soli morskiej
2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie


Zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok.7-8 minut. Ciasto będzie klejące. Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić w temp. pokojowej na 2 - 2 1/2godz.

Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w wyłożonym ściereczką i omączonym koszu i przykryć folią. Nieco zmieniłam tę procedurę:
Ciasto wyłożyłam na  lekko omączony blat i krótko wyrobiłam, ok.1min, uformowałam bochenek przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15-20min. Następnie ciasto delikatnie rozciągnęłam i ponownie złożyłam w bochenek, który umieściłam w wyłożonym ściereczką i omączonym koszyku, przykryłam ściereczką.

Koszyk z chlebem odstawić, do wyrośnięcia na 1 1/2 - 2 godz, w temp. pokojowej.

Na 1godz. przed pieczeniem rozgrzać piec z kamieniem, lub z blachą, do 200st.C.
Chleb wyłożyć na łopatę, lekko posmarować wodą, opcjonalnie posypać ziarenkami kminku i naciąć.
Przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę, piec z parą lub na dno piekarnika włożyć 3/4 szkl. kostek lodu.

Piec 40-50min. Po wyjęciu wierzch chleba od razu posmarować wodą, jeśli chcemy by był błyszczący, studzić na kratce, ok 2godz., wtedy też można go pokroić*. Przechowywać w papierowej torebce.





Moje zmiany:
po 2, 5 godzinie wyrastania wyrobiłam jeszcze chwilę ciasto i złożyłam w bochenek, wyłożyłam odrazu do wysmarowanej formy (delikatnie posmarowałam olejem, posypałam mąką i wyłożyłam bochenek), gdzie chleb rósł kolejne 2 godziny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam 45 minut. 






Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji "Domowe pieczywo dla Alergika"

Domowe Pieczywo dla Alergika

50 komentarzy:

  1. Pięknie wyrósł! A te pęknięcia są świetne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Też mi się podobają, nadają mu charakter;)

      Usuń
  2. Piękny bochen.Zachęcam do wypróbowania chleba pieczonego w garnku żeliwnym
    pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśałam już nie raz,ale nie mam takiego garnka i nie wiem jaki miałabym zakupić, bo myślę o tym odkąd zaczęłam piec, może podsuniesz mi jakiś pomysł;)? Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ja posiadam 4L zakupiony na Allegro za śmieszne pieniądze.
      http://japoziomka.blogspot.com/2012/03/do-trzech-razy-sztuka.html

      Usuń
  3. Cudny nie dziwię się że zniknął tak szybko:)ja też się do niego przymierzam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jest przepyszny! Ma w sobie to coś... naprawdę bardzo dobry chleb, taki z "duszą";)

      Usuń
  4. Super zdjęcia. Takie wiosenne :) I piękny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochen Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfect chlebek, w kwiatowym otoczeniu prezentuje się cudnie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to jeszcze zioła w doniczkach, przed zasadzeniem;) i trzy kwiatki;)

      Usuń
  7. Ale piękny! Ja coś nie mam zapału do chlebków:( Twoje zawsze są takie piękne, że chętnie bym je pożarła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Jola! Ty za to robisz piękne i wspaniałę torty, możemy się powymieniać;)

      Usuń
  8. mi chlebki nie wychodzą, może nabiorę wprawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, ja zanim upiekłam swój pierwszy chleb, to tyle miesięcy się naczytałam i nastawiałam, aż ... dostaam mąki do testowania i już nie by…o odwrotu, ba okazało się, że nawet nieźle mi to wychodzi;)

      Trzeba ćwiczyć, nie można się poddać, jak nie wychodzi;)

      Usuń
  9. powinnaś otworzyć własną piekarnię :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, dobry pomysł;) muszę tylko rozmnożyć zakwas;)

      Usuń
  10. Wygląda tak apetycznie, że z chęcią zjadłabym chociaż kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proszę się poczęstować;), następnym razem jak upiekę, bo po tym tylko post na blogu został i zdjęcia;)

      Usuń
  11. Taki romantyczny bym powiedziała;) a i przepisy Trufli też cenię.. kajmak i baba szafranowa z jej przepisu wyszły najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jeszcze w tej scenerii;) A przepisy Trufli mają w sobie taką magię i rozumiem z nich każde słow, widzę jak Ona to robi, jak czytam przepis... może to szalone, ale tak czuję;) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Ja lubię właśnie jak popęka :) Wtedy widać,że to "ręczne" dzieło i siły natury zadziałały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały :) Ach, ale mi się teraz taki bochenek zamarzył ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i w takim razie zapraszam do spełnienia marzenia i upieczenia ga;)

      Usuń
  14. wow! zabrakło mi słów! idealny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, zjadło by się kanapkę z takim chlebusiem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym zjadła, ale mam pomidorowy i owsiany stygnie, zrobię na przyszły tydzień;)

      Usuń
  16. Piękny chleb, a za wyrabianie rękami szacun wielki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Robi Zelmer nie daje rady, męża nie ma w domu kiedy ejst potrzebny, więc ugniatam i medytuję, żeby się udał, ... i działa, jak widać;) Dziękuję Basiu, Pozdrawiam!

      Usuń
  17. bardzo chciałabym upiec taki PRAWDZIWY chleb, ale 'zakwas' w przepisie zawsze skutecznie mnie odstrasza. :( mam wrażenie, że jego stworzenie, cały ten proces dokarmiania itd. to jakaś iście trudna praca i do tej pory, jedyne chleby jakie piekłam - były na drożdżach.

    a ten Twój tak baaardzooo kusi, głównie za sprawą tej mąki żytniej - której akurat w domu mam zapas, eh. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się tego bałam i zupełnie niepotrzebnie!

      A skoro masz mąkę żytnią w domu, to szybciutko rob zakwas i po 4-5 dniach już możesz piec swoje pierwsze chleby;) To naprawdę proste, na mom blogu znajdziesz przepis na zakwas. Mój tak cudnie mi pracuje, karmię go, dogladam, już 4 osoby obdarowałam;)

      Z niecierpliwoścą czekam na Twój chleb na zakwasie;)

      Usuń
  18. Muszę upiec ten chlebuś, bo wyglada pieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest bardzo, bardzo dobry! Ma w sobie podstawowe składniki, jakie powinien posiadać chleb i smakuje wybornie!

      Usuń
  19. Chlebek wygląda fantastycznie, jestem oczarowana :)Mój zakwas czekał w lodówce właśnie na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na informację jak się udał i jak smakował;)

      Usuń
  20. Wciąż zbieram się, żeby upiec własny chleb, dawno nie gościł na moim stole. Twój jest naprawdę imponujący, muszę wypróbować przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja już wpadłam z domową piekarnią po uszy jestem jak zaczarowana, jak w transie, od marca nie kupiłam nic z pieczywa, nawet nie zwracam uwagi na to jakie chleby są w sklepie;)

      Usuń
  21. Ewo udowadniasz że jak się nie jest na bezglutenie to można z pieczywem zaszaleć także Alergikom! To jest niezły Bochen:) Dziękuję za dołączenie go do akcji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...