logo

niedziela, 24 marca 2013

Sernik z tonką i malinami

W sobotę miałam gości i postanowiłam upiec jakieś ciasto, padło na sernik.
Na kruchym cieście, z dodatkiem magicznej tonki i konfiturą z malin -w sezonie napewno zastąpię ją świeżymi malinami.


Sernik był tak pyszny, że ani kawałeczek się dla mnie nie ostał, a sam M. zjadł tylko dwie małe porcje, więc wczoraj wieczorem upiekłam ponownie i podkręciłam go prażonymi płatkami migdałów.
Reszta pozostała bez zmian.


Jestem z niego bardzo zadowolona, jest prosty w wykonaniu, szybko się piecze i pięknie wygląda.


Tonka to takie cudne "fasolki", których zapach, aromat i smak są ... no właśnie,... dla mnie to wanilia, anyż, cynamon, goździk w oparach wędzonych śliwek....więcej możecie o niej poczytać przy okazji wpisu o konfiturze rumem i tonka pachnącej.



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 3/4 szklanki mąki (szklanki o pojemności 250 ml)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 400 g sera na serniki - wiaderkowego
  • 100 g śmietany 30% lub 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 ziarenka tonki lub 1 laska waniliowa

  • 4-5 łyżek konfitury z malin - użyłam tej
  • 2 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:
  • z mąki, cukru, masła, jajka i proszku zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę
  • formę wyłożyć papierem, piekarnik nagrzać do 160 stopni
  • w misie miksera umieścić ser, śmietane, cukier i miksować na gładką mase około 5 minut
  • po tym czasie dodawać jajka, jedno po drugim, ale każde miksować około 2-3 minut
  • w miedzyczasie wyłożyć formę kuchym ciastem - nie będzie go za dużo, można tylko spod, ale to proponuję większą formę
  • na sam koniec do masy zetrzeć pół ziarenka tonki lub dodać ziarenka z jednej laski waniliowej
  • całość wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w 160 stopniach
  • po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 20 minut
  • następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec ostatnie pół godziny
  • wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach około pół godziny
  • po tym czasie wyjąć na blat, ostudzic i wstawić do lodówki na całą noc (proszę się nie przejmować jak sernik popęka, u mnie się to wydarzyło, bo po pierwsze miałam mniejszą formę na tą ilość masy, a po drugie nie dodawałam ani mąki ani budyniu, jednak jak on ostygnie, idealnie się zwiąże, a górę można zawsze smacznie udekorować
  • nastepnego dnia - podgrzewamy konfiturę z 1 łyżką wody, delikatnie odparować
  • migdaly podprażyć na gorącej suchej patelni
  • konfiturą polać wierzch sernika, posypać rant podprażonymi migdałami
  • odstawić na chwilkę, żeby konfitura stężała i kroić ostrym nożem zanurzonym przed każdym kawałkiem we wrzątku


Smacznego;)

43 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, super serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę cudownie :) Muszę w końcu kupić tę magiczną tonkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podoba i pysznie smakuje, polecam! I sernik i tonkę;)

      Usuń
  3. ale 400 kg sera na tak małą tortownicę to chyba za duzo ;)pozdrawiam Klaudia z fc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia - dziękuję za czujność, już poprawiłam;)

      Usuń
  4. Wow, piękny, wzorowy wręcz! A tej tonki jestem strasznie ciekawa, nie miałam jeszcze przyjemności, ale zewsząd kuszą przepisy z jej wykorzystaniem. Do czego byś przyrównała jej aromat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariszka, Dziękuję;) Już dopisałam na blogu kilka słow o tonce;)
      ale napiszę też tutaj, Tobie:
      Tonka to takie cudne "fasolki", których zapach, aromat i smak są ... no właśnie,... dla mnie to wanilia, anyż, cynamon, goździk w oparach wędzonych śliwek....więcej możecie o niej poczytać przy okazji wpisu o konfiturze rumem i tonka pachnącej.

      Usuń
  5. piękny sernik:) chętnie bym go zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I zapraszam, jeszcze połowa jest:)

      Usuń
  6. Piękny sernik Ewo.
    Wygląda cudnie i pewnie tak smakuje. Oj, skosztowałabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko - piekłam z dnia na dzień, bo zabrakło dla domowników:-)

      Usuń
    2. Majanko - piekłam z dnia na dzień, bo zabrakło dla domowników:-)

      Usuń
  7. zachwycam się i przestać nie mogę!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) To proszę go upiec, zjeść ni wtedy się zachwycać nad każdym kęsem:-)

      Usuń
    2. :-) To proszę go upiec, zjeść ni wtedy się zachwycać nad każdym kęsem:-)

      Usuń
  8. Ewuś mam pytanko ma być 400 kg sera? bo aż się wystraszyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotka - nie tym razem hehe:-) Dziękuję za czujność:-)

      Usuń
  9. sernik z malinami brzmi jak najlepsze połączenie na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę doczekać się świeżych malin.
      ..:-)

      Usuń
    2. Nie mogę doczekać się świeżych malin.
      ..:-)

      Usuń
  10. Wygląda obłędnie! Chętnie wypróbuję .... ah też już tęsknie za świeżymi malinami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ją też tęsknię ale już bliżej niż dalej Kasiu:-)

      Usuń
  11. Naprawdę wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja uwielbiam sernik ♥ a ten jak przepięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  13. smakosz ; zachwycił mnie wyglądem, ale też i prostym wykonaniem. Na pewno sprawdzę ten przepis, ale gdzie kupić tą ; tonkę ;pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...