logo

środa, 30 maja 2012

Karpatka z truskawkami i galaretką

W końcu są nasze truskawki, jeszcze drogie, ale jak tu nie kupić;)
Dwa dni temu kupiłam całą kobiałkę i zniknęła odrazu, wczoraj do połowy zjedzone poprostu same, a przez M. maczane w cukrze. Synek dopominał się biszkoptu, M. karpatki, jak kocham owoce w galaretce i tak powstało to ciasto;)




Smakuje wspaniale, rozpływa się w ustach, napewno do powtórzenia jeszcze kilka razy podczas truskawkowego sezonu.




Dodatkowo szybko się robi, w czasie kiedy piecze się biszkopt, gotuję krem karpatkowy, kiedy ubijam go z masłem, tężeje galaretka. Zapraszam zaimprowizować jak ja, a napewno smakosze karpatki, truskawek i galaretki nie będą zawiedzeni.





Składniki na blaszkę 23x 23:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa karpatkowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła


Dodatkowo:
  • 700 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa



Przygotowanie:


Biszkopt:
  • jajka ubijać z cukrem przez 15-30 minut na wysokich obrotach
  • po tym czasie zmniejszyć obrtot miksera do minimum, dodać mąkę i proszek
  • wstawić na nagrzanego piekarnika do 150-160 stopni i piec 25-30 minut
  • wyjąć, zostawić do wystygnięcia




Masa karpatkowa:
  • odlać 1/2 szklanki mleka, dodać mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz żółtka, dokładnie wymieszać
  • resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej, dokładnie wymieszać, zagotować i mieszać do uzyskania gładniego kremu, żeby nie było grudek
  • wyłączyć, ostudzić
  • do misy miksera dodawać po 2 łyżki masła, 2 łyżki budyniu i tak  do końca skladników masy, zmiksować na idealnie gladki krem (bydyń musi być dobrze osudzony, masło miękkie)

  • myjemy truskawki, usuwamy szypułki
  • rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do stężenia


Ciasto przekładamy w tej samej blaszcze co było pieczone, ja zawsze wyciągam biszkopt, tj. "odklejam" go od papieru, żeby podczas krojenia już gotowego ciasta nie było problemu z oderwaniem 
go od podłoża;)


Wykonanie:
  • biszkopt
  • masa budyniowa
  • truskawki     


  • galaretka



Ciasto najlepsze jest po odstaniu w lodówce około 2-3 godzin.




Smacznego;)

60 komentarzy:

  1. pyszności, kiedyś nałogowo piekłam to ciasto!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połącznie wyszla bardzo, bardzo smakowite;) Sąsiadka chciała przepis już wczoraj, bo dziś będzie robić;)

      Usuń
  2. Super pomysł :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej karpatkowej kombinacji jeszcze nie jadłam!!! Piękna!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne :) Ja wczoraj zrobiłam biszkopt z kremem i galaretką z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też masz pyszne ciacho u siebie;) Pokaż chociaż troszkę;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie chodzi za mną takie ciacho już od paru dni i muszę sobie upiec na weekendzie :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak je upiec;) Smacznego;)

      Usuń
  6. No taka karpatka to mi bardziej odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka klasyczna też jest pyszna;) Ale ta... połączenie tego co najlepsze;)

      Usuń
  7. Muszę chyba przestać Cię odwiedzać ewo, bo na mojej diecie nie wytrwam nawet dwóch dni;-((

    OdpowiedzUsuń
  8. Tobie Kochana zawsze tak ładnie wychodzi wszytsko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się jak umiem, ale dużo jeszcze przede mną;) Miłego dnia;)

      Usuń
  9. uwielbiam takie cisto na biszkopcie z kremem i truskawkami <3 pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie proszę się poczęstować, bo zaraz nie będzie;)

      Usuń
  10. Ale ciacho! Musimy być obłędne! Ewo, mistrzyni wypieków daj kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, do mistrzyni to mi daleeeko;) Ale pyszne wyszło i tu nie będę dyskutować;)

      Usuń
  11. karpatki w takiej postaci jeszcze nie jadłam, ale wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie wyszło bardzo smakowite, oprócz nas jedli jeszcze sąsiad, sąsiadka i jeszcze jedna sąsiadka i.... byli zachwyceni;)

      Usuń
  12. jak ja dawno nie jadlam karpatki, z truskawkami jeszcze nie probowalam. Slicznie wyglada Twoje ciacho i mnie kusi nieprawdopodobnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po raz pierwszy, ale nie ostatni taką wersję zrobiłam z karpatkowym kremem, myślę, że maliny, brzoskiwinie i poziomki by pysznie smakowały;) Dziękuję Basiu;)

      Usuń
  13. Ewuś no jak nie mistrzyni jak tak! Ty chcesz mnie tymi swoimi deserami wykończyć.Muszę też ten przepis na biszkopt zapisać bo ostatnio chciałam zrobić biszkopt i do białka wpadło mi trochę żółtka i właśnie wtedy przydałby mi się ten przepis bo wszystkie jakie mam to są że osobno białka i żółtka się ubija.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ten biszkopt jest pyszny, dodałam zdjęcie, na tą blaszkę zrobiłam z połowy porcji z oryginału, oczywiście można rzucić blaszką, żeby się wyrównał, czy odwrócić górą na talerz, żeby ostygl, ale ta bezowa pianka, która się na nim tworzy jest najlepsza i ja dlatego nigdy nic z tym nie robię;) Często piekę sam, też z połowy ale na dużą blaszkę, wtedy jest niższy i wycinam dzieciom jak ciasteczka, znika w ekspresowym tempie;) I dziękuję za komplement, zawstydziłam się, jest tyle wspaniałych osób na innych blogach, które tworzą cuda a nie ciasta, ja się do nich nie umywam. Ściskam;)

      Usuń
  14. Aż brak mi słów jakie to musi być smaczne. Karpatka i jeszcze truskawki... mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe, to musi być przepyszne połączenie !

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł :) Dla mnie idealny, bo uwielbiam masę budyniową <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Ewa! Ja zawsze tak właśnie robię takie ciasto!!! jest rewelacyjne najlepsze na świecie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! Pysznie, pysznie i jeszcze raz pysznie;)

      Usuń
  18. Znakomicie się prezentuje. Truskawki rządzą na blogach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dopiero początek truskawkowego szaleństwa, pewnie w następnym tygodniu będzie mnóstwo truskawkowych przepisów, kiedy stanieją;)

      Usuń
  19. Wygląda przepysznie. A mi, jako amatorce karpatki i truskawek, na pewno posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, napewno będzie Tobie smakowało;) Pozdrawiam, truskawkowo-karpatkowo;)

      Usuń
  20. Karpatka w rewelacyjnym wydaniu, wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  21. absolutnie KAŻDA część tego ciasta jest genialna i aż prosi się, by ją schrupać! *__* toż to takie potrójne, letnie orzeźwienie słodyczy w jednym cieście - a jakże bosko się prezentuje, ah... :) galaretka dopełniająca dzieło ma baardzo bajkowy charakter. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękniej bym tego nie ujęła;) Dziękuję Rocksanka;) Kolorowych!

      Usuń
  22. Taki "pyszny kompromis";))

    OdpowiedzUsuń
  23. ok lece po tuskawki i brakujace skladniki wstawie focie --po robocie!!!kiss i narka xxxx

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak tylko będę robiła jakieś ciasto z truskawkami to zrobię to ciasto ;D wszyscy będą zachwyceni:))) Więc dodaję u siebie do zakładki w ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Będę czekac na efekty i wrażenia;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. kapitalny pomysł! nie wpadłam jeszcze na coś takiego by karpatkę przeinaczyć z rewelacyjnym efektem!jestem pełna podziwu! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam to piękne ciacho na Dzień Dziecka.PYYYYYYYYYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto pyszne.Upiekłam je na Dzień Dziecka dla moich skarbów.Mąż wraca jutro ,prosił żeby zostawić kawałeczek-nie wiem czy się to uda:-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszności sezonowe, oczu oderwać nie można i można by się zajadać w nieskończoność :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie ciasta to ja uwielbiam:) Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda obłędnie!! Czy poza truskawkami polecasz jakieś inne owoce czy wręcz odradzasz? Jaki że teraz jest już koniec października wybor niestety ciagle sie zmniejsza. Pozdrawiam:) Marta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...