Zostało mi kilka łodyg rabarbaru, stąd pomysł na kompot, ale w słoiku. Prosto, szybko a zimą jak znalazł, do ciasta, deseru czy kompotu, takiego do obiadu;)
Za radami Mamy!
Składniki:
- rabarbar
- cukier
- woda przegotowana - wystudzona
Przygotowanie:
- rabarbar umyć, pokroić w 1 cm kawałki
- napełnić 0,4 l słoiki do 3/4 wysokości
- do każdego słoika dodać 3 łyżki cukru
- zakręcić i pasteryzować - od chwili zagotowania 15 minut
- wyjąć, wystudzić, schować;)
Smacznego;)
I taki kompot ile może stać? :-)
OdpowiedzUsuńBo może się skuszę :)
U mnie kompoty, dżemy, wszystkie sałatki, ogórki i inne przetwory, jełi nie zostają zjedzone stoją w piwnicy bezproblemowo 2 lata, dłużej nie sprawdzałam;)
UsuńJak dobrze zakręcone to wszystkie przetwory 3 lata u mnie stały i się nie popsuło. A nikt też się nie zatruł.
Usuńwłaśnie miałam zamiar robić kompoty na zimę, dzięki za fajny i szybki przepis:)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, przepis prosty, szybki! cukru daję tyle, żeby był słodki, zawsze można posłodzic po otwarciu słoika, to co z niego przygotowujemy;)
UsuńDokładnie zimą będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
Usuńżałuję, że nie mam możliwości teraz zrobienia takich cudnych kompotów :(
OdpowiedzUsuńbędzie za rok, to zrobisz Uleńka;)
UsuńTo coś dla mnie, zawsze zimą narzekam na brak tego pysznego kompociku, a jakos nigdy nie pomyslalam zeby zrobic do słoików. Dzięki Ewuś za super przepis :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co;) Ściskam Kochana;)
Usuńja zawsze przelewam juz gotowy kompot do sloikow,ale nie wiem jak dlugo moze stac bo jest wypijany max w ciagu miesiaca :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to;) dobry pomysł, jest już wtedy idealnie doprawiony, tak jak lubicie, mój to taka baza;)
Usuńsuper pomysł żeby mieć rabarbar w zimę!:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam spiżarni w domu, bo też bym robiła takie różne pyszności na zimę.
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie rabarbarowo kochana:)Na zimę jak znalazł.
OdpowiedzUsuńhalo! Czy mogę dodać do rabarbaru truskawki? chciałabym nimi przełamać smak trochę :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak, rabarbar i truskawki idealnie ze sobą współgrają i pysznie smakują! Pozdrawiam!
Usuń