logo

środa, 16 maja 2012

Zdrowe i rabarbarowe ciacho

Została mi jedna spora łodyga rabarbaru, ale za mała na dużą blaszkę, miałam końcówki mąk w torebkach i cukier trzcinowy,... duża gruszka też spoglądała na mnie już bardzo dojrzała z talerza z owocami... mąż i synek prosili o coś słodkiego, ostatecznie sąsiadki zjadły całe ciasto;)




Składniki:
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • duża szczypta cynamonu
  • 5 listków mięty
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego




Przygotowanie:
  • piekarnik rozgrzać do 175 stopni
  • rabarbar umyć, obrać, pokroić w 1 cm kawałki, gruszkę umyć, pokroić w dużą kostkę, miętę opłukać, osuszyć i drobno pokroić, wymieszać wszystko w misce z miodem, odstawić
  • masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodawać jajka jedno po drugim, każde miksując po pół miuty
  • mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem
  • dodać połowę mąki i jedną łyżkę jogurtu, kolejną połowę mąki i drugą łyżkę jogurtu
  • do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć owoce, delikatnie je wciskając w ciasto
  • piec w 175 stopniach około 30-40 minut


Smacznego;)

15 komentarzy:

  1. Eve z takich resztek wyczarować takie pyszne ciasto, to trzeba być mistrzem, bardzo smakowicie wyglada, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiło się je cudnie, żadnych przepisów, prosto z głowy, z tego co mam pod ręką... i jak napisałam, sąsiadki zjadły całe, mąż nawet nie spróbował, pooglądał na zdjęciach;)

      Usuń
  2. Pasowałaby mi do tego ciasta szklanka zimnego mleka:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby pysznie! dziękuję!

      Usuń
    2. O tak z zimnym mlekiem byłoby super! :)

      Usuń
  3. Ładnie Ci wyszło ciasto, fajnie, że mimo codzienności masz tyle siły, żeby piec i gotować takie pyszności :) Powinnaś dostać medal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paulina;) Sama się nieraz zastanawiam po co to wszystko, ale uśmiechnięte buzie i pełne brzuszki moich kochanych chłopaków ładują mnie na dalsze pichcenie;) Medal, wystarczyłoby, żeb od czasu do czasu przejęli kilka moich obowiązków, głównie M.

      Usuń
  4. Ale mi się tęskni za takim ciachem. Pamiętam takowe z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne wyszło, niby z końcówek tego co miałam,a było pysznie!

      Usuń
  5. Ostatnio jadlam cos podobnego i było smaczne, ale Twoja wersja jest bardziej kolorowa i podoba mi sie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, spontanicznie, zdrowo, kolorowo, pysznie! Czego chcieć więcej!

      Usuń
  6. Jednym słowem nic się u Ciebie nie zmarnuje:) i dobrze:) a ciasto wyszło rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiem wyrzucac składników ani jedzenia, to jest tak jakbym pieniądze do śmieci wyrzucała.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...