Składniki:
- 1 duża łodyga rabarbaru
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 150 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- duża szczypta cynamonu
- 5 listków mięty
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- piekarnik rozgrzać do 175 stopni
- rabarbar umyć, obrać, pokroić w 1 cm kawałki, gruszkę umyć, pokroić w dużą kostkę, miętę opłukać, osuszyć i drobno pokroić, wymieszać wszystko w misce z miodem, odstawić
- masło utrzeć z cukrem trzcinowym na puszystą masę, dodawać jajka jedno po drugim, każde miksując po pół miuty
- mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem
- dodać połowę mąki i jedną łyżkę jogurtu, kolejną połowę mąki i drugą łyżkę jogurtu
- do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, na wierzchu rozłożyć owoce, delikatnie je wciskając w ciasto
- piec w 175 stopniach około 30-40 minut
Smacznego;)
Eve z takich resztek wyczarować takie pyszne ciasto, to trzeba być mistrzem, bardzo smakowicie wyglada, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRobiło się je cudnie, żadnych przepisów, prosto z głowy, z tego co mam pod ręką... i jak napisałam, sąsiadki zjadły całe, mąż nawet nie spróbował, pooglądał na zdjęciach;)
UsuńPasowałaby mi do tego ciasta szklanka zimnego mleka:) Mniam!
OdpowiedzUsuńByłoby pysznie! dziękuję!
UsuńO tak z zimnym mlekiem byłoby super! :)
UsuńŁadnie Ci wyszło ciasto, fajnie, że mimo codzienności masz tyle siły, żeby piec i gotować takie pyszności :) Powinnaś dostać medal :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulina;) Sama się nieraz zastanawiam po co to wszystko, ale uśmiechnięte buzie i pełne brzuszki moich kochanych chłopaków ładują mnie na dalsze pichcenie;) Medal, wystarczyłoby, żeb od czasu do czasu przejęli kilka moich obowiązków, głównie M.
UsuńAle mi się tęskni za takim ciachem. Pamiętam takowe z dzieciństwa
OdpowiedzUsuńFajne wyszło, niby z końcówek tego co miałam,a było pysznie!
UsuńOstatnio jadlam cos podobnego i było smaczne, ale Twoja wersja jest bardziej kolorowa i podoba mi sie bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, spontanicznie, zdrowo, kolorowo, pysznie! Czego chcieć więcej!
UsuńJednym słowem nic się u Ciebie nie zmarnuje:) i dobrze:) a ciasto wyszło rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńNie umiem wyrzucac składników ani jedzenia, to jest tak jakbym pieniądze do śmieci wyrzucała.
Usuń