logo

piątek, 29 czerwca 2012

Chleb pszenny za zakwasie

Ten przepis za długo czekał na swoją kolej, ale tak to już jest, kiedy tyle pięknych i pysznych przepisów mam do wypróbowania, o powrocie do danego przepisu póki co nie ma mowy - za każdym razem piekę inne, na szczęście po 2 sztuki i mrożę, więc w ten sposób póki co mogę do nich wrócić;)


Jest to przepis na pyszny, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu chlebek pszenny na zakwasie z przepisu Kasi z bloga co by tu zjeść


Ja musiałam, dosłownie musiałam pominąć drożdże, bo mój zakwas tak zaczął pracować, że póki co chleby nie potrzebują ich wsparcia.


Przepis w całości cytuję za Kasią i nie ukrywam, że chętnie bym z Nią jakiś bochenek czy dwa, może trzy albo.... upiekła;) Może to kiedyś przeczyta, zlituje się i zaprosi do wspólnego chlebowego pieczenia;))




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej, chlebowej(użyłam 650)
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej, pracującego)

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i 
pieczemy chleb ok. 40 min. (bułeczki mniej więcej 20 min.). Studzimy na kratce.


Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. jej, warto tu do Ciebie wpaść na kromeczkę, przepyszny chlebek, taki prawdziwy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj wiele bym dała na dwie kromeczki takiego świeżego chleba :)
    Pięknie wyrósł.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy chlebuś to jest to! uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyobrażam sobie wrocić do kupnego pieczywa, moja rodzinka również:)

      Usuń
  4. Doskonały, chętnie skorzystam z przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest bardzo łatwy do zrobienia i pysznie smakuje;) Proszę dać znać jak się udał;)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smacznie:)
    Mój zakwas już rośnie i jutro robię swój pierwszy chleb, ale na mące żytniej. Mam nadzieję, że będzie choć w połowie tak smaczny jak Twój.

    Miłego piątku,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i z niecierpliwością czekam na Twój chlebek;) Ja jutro też piekę żytnie na zakwasie, bo już mi się kończy chlebek;) Miłego weekendu;)

      Usuń
  6. Och Ewo! Brak już słów na Twoje poczynania w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję, ale i tak nie jestem w stanie zrobić tego co bym chciała, dzien za krótki, za mało mnie samej w kuchni, pomimo, że Kocham moich chłopaków, to uwielbiam sama w niej gotowac i piec;)

      Usuń
  7. Ja wczoraj piekłam z Twojego przepisu pszenny z makiem, ale zrobiłam na mące pełnoziarnistej :) Pyszny, tylko zapomniałam posolić :D Ja jestem chętna na pieczenie chleba, tylko mąki muszę sobie kupić bo już mi się skończyły... Napisałabyś mi jakie ceny są w tym młynie w Pruszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że zaczęłaś piec chleby;) Jak tylko namówię Kasięto dam znać;) Ceny wysłałam Tobie w wiadomości;) Ściskam Kochana!

      Usuń
  8. oj kiedy ja sie wezme za ten chleb ..za jaki - kolwiek! twoje sa wysmienite , fantastyczne:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...