logo

niedziela, 3 czerwca 2012

Kiełbaski z grilla podlewane piwem

Nic nadzywczajnego, ot kiełbaski z grilla, ale podlewane piwem podczas pieczenia smakują inaczej, są bardziej soczyste i takie... hmm, no właśnie jakie - pyszne;)


Do tego domowy chlebek i sałata z pomidorem, oliwkami, ogórkiem, mozarellą i ziołowym sosem.



Do kiełbasek oczywiście ketchup i musztarda.




Składniki:

  • 4 kiełbaski - u mnie śląska
  • 1 szklanka piwa
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1 mozarella w kulce
  • 10 czarnych oliwek
  • 10 pomidorków cherry
  • 1/2 ogórka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeże zioła - u mnie kilka listków oregano, bazylii, koperku, pietruszki, tymianku - wszystko zmiksowane blenderem z oliwą i sokiem z cytryny
  • ketchup Pudliszki - u nas gości łagodny
  • musztarda

Przygotowanie:
  • rozpalić grilla
  • kiełbaski ponacinać, poukładać na grilla, piec z obu stron, co 5-7 minut podlewać - polewać piwem (tak ze 3 razy podczas całego pieczenia)
  • warzywa pokroić, włożyć do miseczki, polać sosem


  • gotowe kiełbaski układamy na talerzach, podajemy z ketchupem i musztardą, pieczywem i sałatką


Smacznego;)


Jeśli chodzi o ketchup to w moim domu zjada się go najczęściej w sezonie letnim właśnie do kiełbasek. A na co dzień do frytek, zapiekanek, parówek. M. lubi od czasu do czasu z boku przy jajecznicy sobie wycisnąć troszkę i tak ją zajada;) Nasz synek uwielbia tzw. sos amerykański, czyli pół na pół ketchup z majonezem i zajada go najczęsciej do tostów z serem i do frytek ;)  

Wielkie blogowe Pudliszkowanie

4 komentarze:

  1. Kiełbaski... mmmm... a jakie pyszne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Zwykła propozycja ale najlepsza;)

    OdpowiedzUsuń
  3. My też zawsze podlewamy kiełbaski piwem, są naprawdę dużo lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, kto nie próbował niech się skus;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny!

Drukowanie przepisu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...