Do tego domowy chlebek i sałata z pomidorem, oliwkami, ogórkiem, mozarellą i ziołowym sosem.
Składniki:
- 4 kiełbaski - u mnie śląska
- 1 szklanka piwa
- 1/4 sałaty lodowej
- 1 mozarella w kulce
- 10 czarnych oliwek
- 10 pomidorków cherry
- 1/2 ogórka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeże zioła - u mnie kilka listków oregano, bazylii, koperku, pietruszki, tymianku - wszystko zmiksowane blenderem z oliwą i sokiem z cytryny
- ketchup Pudliszki - u nas gości łagodny
- musztarda
Przygotowanie:
- rozpalić grilla
- kiełbaski ponacinać, poukładać na grilla, piec z obu stron, co 5-7 minut podlewać - polewać piwem (tak ze 3 razy podczas całego pieczenia)
- warzywa pokroić, włożyć do miseczki, polać sosem
- gotowe kiełbaski układamy na talerzach, podajemy z ketchupem i musztardą, pieczywem i sałatką
Smacznego;)
Jeśli chodzi o ketchup to w moim domu zjada się go najczęściej w sezonie letnim właśnie do kiełbasek. A na co dzień do frytek, zapiekanek, parówek. M. lubi od czasu do czasu z boku przy jajecznicy sobie wycisnąć troszkę i tak ją zajada;) Nasz synek uwielbia tzw. sos amerykański, czyli pół na pół ketchup z majonezem i zajada go najczęsciej do tostów z serem i do frytek ;)
Kiełbaski... mmmm... a jakie pyszne zdjęcia!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zwykła propozycja ale najlepsza;)
OdpowiedzUsuńMy też zawsze podlewamy kiełbaski piwem, są naprawdę dużo lepsze:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, kto nie próbował niech się skus;)
Usuń